Potrivit agenției Reuters, un acord al celor mai puternice țări industriale (G20) ar trebui să aducă substanță planului de mobilizare a finanțării pentru combaterea schimbărilor climatice, discutat la Baku, în Azerbaidjan, în condițiile în care ele sunt responsabile pentru 80% din emisiile de carbon, la nivel mondial. Până acum, doar SUA și aliații săi au fost de acord să contribuie în acest sens, iar implicarea altor state industrializate precum China sau India ar putea mobiliza în continuare națiunile, în ciuda unei previzibile schimbări în politica de mediu a SUA, odată cu venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.
În cadrul summitului COP29 din Azerbaidjan, economiștii au declarat că țările dezvoltate, băncile internaționale și sectorul privat trebuie să contribuie cu cel puțin o mie de miliarde de dolari, pentru a ajuta țările sărace să evite creșterea emisiilor poluatoare. Discuțiile de sâmbătă, privind o declarație comună a G20 la Rio de Janeiro, s-au legat de același subiect – China și țările petroliere din Orientul Mijlociu ar trebui să contribuie mai mult pentru a îndeplini obiectivele propuse. Dar Brazilia, care găzduiește atât summitul G20 de anul acesta, cât și pe cel climatic (COP30) de anul viitor, s-a opus acestei cereri, au declarat pentru Reuters persoane familiarizate cu subiectul.
Liderii care vor participa la summitul G20, din Brazilia, au ajuns duminică în Rio de Janeiro. Luni și marți, aceștia vor aborda, printre altele, subiecte precum problema sărăciei și foametea. Totodată, discuțiile din acest an trebuie să se axeze și pe războiul din Ucraina, după unul dintre cele mai ample atacuri aeriene desfășurate de către Rusia, duminică.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.