UPDATE, ora 22:10. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că, în cazul în care Ucraina folosește rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca ținte de pe teritoriul Federației Ruse, SUA și aliații săi ar fi direct implicați în război: “Totodată, ar reprezenta o schimbare radicală a naturii conflictului. Răspunsul Rusiei va fi unul adecvat”, a încheiat oficialul, citat de CNN, fără a numi exact ce contramăsuri ar putea lua Kremlinul.
Un discurs asemănător l-a avut însuși președintele rus, Vladimir Putin, în luna septembrie, dar și el a fost ambiguu, astfel că declarația a lăsat loc de interpretări.
În același timp, Germania continuă să respingă solicitarea Ucrainei de a primi rachete de croazieră Taurus, una dintre cele mai puternice arme din arsenalul armatei germane, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, mai mare decât a rachetelor americane ATACMS.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat că transferul acestora ar risca să atragă Germania în război. Scholz subliniază riscurile escaladării conflictului și atrage atenția asupra posibilității ca utilizarea rachetelor Taurus să determine o reacție din partea Rusiei. Până acum, guvernul de la Berlin a permis Ucrainei să utilizeze armament german doar în zonele rusești din imediata apropiere a orașului ucrainean Harkov, amintește DW.
În schimb, Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a anunțat un transfer de 4.000 de drone de atac controlate de sistemele de inteligență artificială către Armata Ucraineană, la câteva ore după ce cancelarul Scholz a fost criticat de guvernul ucrainean pentru că a purtat discuții directe cu președintele Putin. Dronele sunt fabricate de compania germană Helsing și pot atinge ținte aflate la 30-40 de kilometri.
În această seară, ministerul ucrainean al Apărării a informat în legătură cu majorarea producției de rachete de croazieră R-360 Neptune, îmbunătățite pentru a atinge ținte aflate la distanțe mai mari. Anunțul a fost unul scurt și lipsit de detalii tehnice, cum ar fi raza de acțiune a proiectilelor.
UPDATE, ora 15:25. Război în Ucraina. UPDATE: Zece persoane au murit și 44 au fost rănite, în urma unui atac rusesc cu o rachetă balistică, într-o zonă rezidențială din orașul Odesa. Printre victime se află polițiști și medici.
Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a scris pe rețelele sociale că o rachetă balistică lansată de Rusia a lovit o zonă rezidențială din Odesa, unde a avariat un bloc de locuințe, clădirea unei universități și o clădire administrativă: “Acestea nu sunt lovituri la întâmplare, ci sunt lovituri sugestive. Rusia arată ce o interesează cu adevărat: doar războiul, iar acest semnal ar trebui să fie auzit în întreaga lume, de la sălile în care se întâlnesc membrii G20 până la toate capitalele lumii”, se arată în mesajul președintelui.
În jurul orei 12, Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat că o rachetă balistică a fost folosită în atacul lansat de ruși. Potrivit guvernatorului și Poliției din Odesa, zece persoane au murit și alte 44 sunt rănite. Printre cei uciși se numără șapte ofițeri de poliție și doi medici, iar alți 14 ofițeri au suferit răni, se arată în bilanțul citat de Reuters.
De la Bruxelles, Antonio Tajani, ministrul italian de Externe, a reiterat că guvernul de la Roma nu permite Ucrainei să folosească armamentul furnizat pentru a lovi ținte din Rusia, conform declarației citate de France24.
UPDATE ora 13.30: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că, dacă se confirmă că SUA a permis Armatei Ucrainene să folosească rachete cu rază lungă pentru a lovi teritoriile Rusiei, ar fi o decizie “ce ar arunca gaz pe foc, cu intenția de escaladare a războiului”. Această permisiune va conduce “la o situație fundamental nouă din punct de vedere al implicării SUA în conflict. Noi pornim în primul rând de la acest lucru”, a mai avertizat oficialul: “Dacă decizia lui Biden a fost formulată și comunicată regimului de la Kiev, atunci, desigur, aceasta este o nouă rundă de tensiuni”.
Peskov a reiterat că Vladimir Putin a expus deja poziția Rusiei “extrem de clar și fără echivoc”, în septembrie, la Sankt Petersburg. Atunci, președintele rus a declarat: “Dacă se ia această decizie, aceasta nu va însemna altceva decât o implicare directă – va însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene sunt părți la războiul din Ucraina. Acest lucru va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia. Într-un asemenea scenariu, Rusia va lua deciziile adecvate ca răspuns la amenințările care ne vor fi adresate.”
Știrea inițială: Război în Ucraina. Volodimir Zelenski pare a confirma primirea autorizației de a folosit rachetele americane cu rază lungă pe teritoriul Rusiei, dar ar fi preferat ca decizia să rămână secretă: “Asemenea lucruri nu ar trebui anunțate. Atacurile nu se fac cu vorbe. Rachetele vor vorbi de la sine”, a spus președintele ucrainean.
În intervenția sa zilnică, președintele ucrainean a părut deranjat de publicarea, de către presa occidentală, a prezumtivei decizii a președintelui american, Joe Biden, de a autoriza folosirea rachetelor cu rază lungă în interioriul Rusiei. Totuși, el a părut a confirma implicit decizia: “Unul dintre punctele principale ale Planului Victoriei, prezentat partenerilor noștri este autorizarea folosirii rachetelor cu rază lungă. Astăzi, mass-media vorbește despre faptul că am primit permisiunea de a întreprinde măsuri adecvate. Dar atacurile nu se fac cu vorbe, iar asemenea lucruri nu ar trebui anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”, a spus Zelenski.
I am deeply grateful to all our partners who support us with air defense systems and missiles. This is a truly global effort. Every time Russia carries out such attacks, it underscores how critical it is that partners don’t leave systems like Patriot and others sitting idle in… pic.twitter.com/4VZu4JpzxG
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 17, 2024
Potrivit agenției Reuters, Ucraina va folosi rachetele ATACMS americane împotriva teritoriului Federației Ruse chiar în zilele următoare. Potrivit publicației franceze Le Figaro, Franța și Marea Britanie, au acordat deja și ele Ucrainei permisiunea să folosească rachetele aer-sol SCALP/Storm Shadow pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar, spre deosebire de ATACMS americane, acestea sunt lansate din aer, iar aeronavele au nevoie să păstreze o distanță de teritoriul inamic pentru a nu fi interceptate de antiaeriană.
Totuși, observă ISW, încă nu este clar dacă ucrainenii vor putea folosi rachetele cu rază lungă pe toate fronturile, sau acestea sunt autorizate numai în Kursk, acolo unde există informații privind o desfășurare masivă (circa 11 mii de oameni) de trupe nord-coreene. “Ridicarea parțială a restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă furnizate de Occident împotriva obiectivelor militare din reginea Kursk nu va priva complet forțele ruse de “beneficiul de sanctuar” de pe teritoriul rus, deoarece sute de alte obiective militare rămân în raza ATACMS în alte regiuni de graniță cu Ucraina. ISW continuă să evalueze că forțele ruse vor profita de această situație dacă statele occidentale continuă să impună restricții asupra capacității Ucrainei de a se apăra, iar SUA ar trebui să permită Ucrainei să lovească toate țintele militare legitime din spatele liniilor ruse, iar nu doar pe cele din regiunea Kursk”, scrie ISW în analiza sa zilnică.
Duminică seara, rușii au bombardat un bloc de locuințe din orașul ucrainean Sumî (aflat la granița cu Kursk), omorând 11 oameni, inclusiv doi copii și o femeie gravidă. Luni dimineața, primarul Moscovei a declarat că două drone ucrainene, care se îndreptau spre capitala Rusiei, ar fi fost interceptate în cursul nopții. Armata rusă a transmis însă că, în total, 59 de drone au atacat obiective din Rusia, dar toate ar fi fost distruse.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.