The Guardian, publicație care și-a închis ea însăși conturile de pe Twitter, arată într-o analiză că sute de mii de oameni au făcut acest lucru, de la victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din 6 noiembrie. Musk a folosit în mod evident și constant platforma X pentru a-l susține pe Donald Trump, iar conținutul aceasteia “a devenit un loc al teoriilor conspirației, rasismului și dezinformării”. Mulți utilizatori au ales să migreze către Bluesky, o platformă de socializare, care are însă abia 16 milioane de utilizatori.

“X a devenit, de fapt, Truth Social premium”, a declarat Mark Carrigan autorul cărții “Social Media for Academics”, făcând referire la platforma lui Donald Trump. În domeniul tehnologic chiar sunt discuții privind integrarea Truth Social în X. “Dacă acest lucru se va întâmpla, va fi mașina supremă de amplificare a ideilor lui Trump – o super-aplicație politică mascată ca social media”, a declarat James Kirkham de la Iconic, care consiliază firme precum Uber și EA Sports privind strategiile lor digitale.

Nu este însă deloc foarte clar ce se va întâmpla pe mai departe cu platforma X, iar The Guardian mai arată că părerile sunt nu numai împărțite, dar și extreme – unii cred că va intra în colaps, iar alții cred că Musk are tot interesul să o mențină, pentru a o folosi chiar împotriva lui Donald Trump, dacă va intra în conflict cu acesta. Ea mai are un rol important – acela de antrenare al algoritmilor inteligenței artificiale la care lucrează firmele lui Elon Musk.

Aliat important acum al lui Donald Trump și cel mai mare finanțator al campaniei acestuia, Elon Musk scria în 2022 că “pentru a merita încrederea publicului, Twitter trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, ceea ce înseamnă că trebuie să deranjeze atât extrema stângă, cât și extrema dreaptă, în mod egal”. El spunea atunci că, dacă ar câștiga alegerile din 2024, Trump ar avea 82 de ani la sfârșitul mandatului său, fiind prea bătrân pentru a fi director executiv undeva, cu atât mai puțin președintele SUA”. 

Câteva luni mai târziu, Musk a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, a concediat moderatorii de conținut și a pus o taxă pentru verificarea contului, făcând de facto posibilă cumpărarea vizibilității pe platformă. După ce a fost redenumită X, platforma a pierdut milioane de utilizatori, dar Elon Musk a intrat în vara lui 2024 în tabăra lui Donald Trump, devenit primul miliardar important din domeniul tehnologiei care influențează democrația nu doar indirect, prin deținerea unor publicații, ci și direct prin conținutul postat pe X și favorizat de algoritmii platformei. Elon Musk va face parte din Administrația Trump, dar va conduce o agenție independentă, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de aprobarea Senatului și că se poate ocupa în continuare de X, Tesla și SpaceX.

Anliza integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday