UPDATE, ora 20:45. Volodimir Zelenski a declarat că, în opinia sa, apelul telefonic dintre Scholz și Putin echivalează cu “deschiderea cutiei Pandorei. Acum, ar putea urma alte conversații, alte apeluri, doar vorbărie. Iar asta este ceea ce Putin a vrut de foarte mult timp. Este foarte important pentru el să slăbească izolarea Rusiei și să poarte negocieri negocieri care nu vor duce la nimic. Așa a făcut timp de decenii, iar asta a dat oportunitatea Rusiei de a nu schimba nimic în politica sa, de a nu face nimic, iar tocmai asta a condus la război”.

O declarație asemănătoare a făcut-o și ministrul ucrainean al Afacerilor Externe: Discuția nu aduce valoare adăugată negocierilor pentru o pace corectă. Discuțiile au fost o sursă pentru Putin pentru a-și atinge obiectivele, în ultimii 20 de ani”.

UPDATE, ora 18:35. După ce biroul cancelarului german a anunțat că oficialul a purtat o convorbire telefonică de o oră cu președintele Rusiei, Kremlinul a publicat informații despre alte subiecte discutate de cei doi. Potrivit informării de presă prezentate de mass-media rusă și citate de agențiile occidentale de presă, Putin i-a spus lui Scholz că orice acord de pace trebuie să țină cont de noile realități teritoriale și să abordeze interesele de securitate ale Moscovei, ceea ce se traduce prin faptul că Ucraina nu trebuie să adere la NATO.

Rusia controlează parțial mai multe regiuni ucrainene din est, cum sunt Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijie, dar și peninsula Crimeea, anexată în 2014. Aceste teritorii reprezintă aproape o cincime din suprafața Ucrainei, dinaintea declanșării războiului.

În continuare, Putin a dat vina pe “acțiunile neprietenoase” ale Germaniei pentru degradarea relației bilaterale și a afirmat că țara sa este pregătită să analizeze acorduri energetice cu Berlinul, dacă acesta din urmă este interesat. În context, Reuters amintește că, înainte de război, Germania era dependentă de livrările de gaze rusești, însă în prezent această situație nu mai este valabilă, după diversificarea surselor de aprovizionare.

Între timp, Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei, a transmis că a fost sunat de Scholz, după discuția acestuia cu Putin, și că l-a felicitat pe german pentru că a insistat că Ucraina trebuie implicată în negocierile de pace. Momentan, Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, nu a avut nicio reacție oficială.

Știrea în formă inițială. Purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că Olaf Scholz și Vladimir Putin au vorbit la telefon mai mult de o oră, în prima lor discuție directă din 2022 încoace. Aceeași sursă precizează că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost informat în prealabil, iar în cadrul discuției cancelarul german Schols a reiterat sprijinul Germaniei pentru Ucraina.

Olaf Scholz, în cadrul convorbirii cu Vladimir Putin, a condamnat agresiunea împotriva Ucrainei, care ”aduce moarte, suferință și distrugere în Ucraina de mai bine de 1.000 de zile”. Cancelarul german a condamnat în mod deosebit atacurile aeriene ruse împotriva infrastructurii civile. De asemenea, a catalogat potențiala implicare a trupelor nord-coreene în conflict ca fiind o ”escaladare gravă”.

Conform DW, Scholz i-a cerut lui Putin să retragă trupele ruse din Ucraina și ”a insistat pentru disponibilitatea Rusiei pentru negocieri serioase cu Ucraina în scopul unei păci juste și de durată”. Cancelarul ”a subliniat angajamentul de neclintit al Germaniei de a sprijini Ucraina în bătălia sa defensivă atât timp cât este necesar”.

Sursă: DW

Foto: X/@Bundeskanzler

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday