Tulsi Gabbard, cea care a fost propusă de Donald Trump pentru a ocupa funcția de director național al serviciilor de informații (DNI), are 43 de ani și înainte de a fi membră a Partidului Republican a făcut parte din Partidul Democrat, din care a ieșit în 2022. Aceasta l-a susținut pe Trump în campania electorală și a apărut în mod regulat alături de președintele ales pe parcursul acesteia. 

Diverse personalități britanice din domeniul apărării s-au declarat alarmate de alegerea lui Tulsi Gabbard întrucât aceasta a susținut de mai multe ori propaganda rusă cu privire la “biolaboratoarele” ucrainene folosite în scop militar. De altfel, aceasta a fost de acord cu argumentele Moscovei în ceea ce privește războiul și s-a întâlnit de două ori cu dictatorul sirian Bashar al-Assad, după ce a negat informațiile conform cărora acesta a folosit arme chimice. 

Experții se tem de impactul pe care alegerea sa în funcție l-ar putea avea asupra schimbul de informații la nivelul alianței Five Eyes (Australia, Canada, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA). O sursă occidentală de informații, citată de Politco, a spus că informațiile transmise între aliați “ar putea fi influențate de obiective politice, mai degrabă decât de schimbul profesional de informații”.

“Aceasta este o numire nonconformistă. Ea nu are nicio experiență în domeniul informațiilor și al securității”, a declarat fostul șef al Mi6 (Secret Intelligence Service). Philip Ingram, fost ofițer de informații și securitate în cadrul armatei britanice, susține că alegerea lui Gabbard “ar trebui să fie un semnal de alarmă.” 

Hamish de Bretton Gordon, fost comandant al batalionului chimic, biologic, radiologic și nuclear al NATO, a avertizat că alianța SUA-Regatul Unit ar putea fi afectată. “Poate cel mai important punct forte al relației bilaterale este schimbul de informații”, a declarat el pentru The Daily Telegraph, adăugând că numirea lui Gabbard ”care pare mai apropiată de Moscova decât de Londra, are potențialul de a destabiliza această alianță unică și critică”.

The Telehraph subliniază însă că există diferențe de viziune între membrii aleși de Trump sa facă parte din echipa sa. De exemplu, Pete Hegseth, jurnalist la Fox News și ales în funcția de secretar al apărării, a susținut de mai multe ori sprijinirea Ucrainei cu armament, până va câștiga împotriva lui Vladimir Putin, spre deosebire de ceilalți membri. De altfel, unii republicani consideră că nu există șanse reale ca toți membrii aleși de Trump să fie acceptați pentru a face față din viitoarea sa administrație.

Justin Crump, expert în riscuri geopolitice, a subliniat: “Țările Five Eyes trebuie să aibă încredere unele în altele, lucru care va fi periclitat de conducerea imprevizibilă și contradictorie a celui mai mare jucător. Majoritatea se vor implica și își vor continua munca urgentă, dar bănuiesc că ar putea exista o perioadă cu mult mai multă incertitudine cu privire la cât de multe ar trebui să fie împărtășite.”

Sursă: The Telegraph

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday