Medicamentul Leqembi a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), “pentru tratamentul deficiențelor cognitive ușoare (tulburări de vorbire şi de gândire) sau al demenței uşoare cauzate de boala Alzheimer”, după ce aceasta l-a respins în iulie, din cauza posibilelor efecte secundare. Acum, însă, agenția a decis că un anumit grup de pacienți, care au o singură copie a genei ApoE4 (care crește riscul de a dezvolta demență) sau nicio copie a acesteia vor putea primi tratamentul, deoarece prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta efecte adverse.
Cele mai importante riscuri ale administrării acestui tratament sunt hemoragia cerebrală și acumularea de lichid în creier. Medicii atrag atenția că ele pot apărea în mod natural la toți pacienții cu Alzheimer, dar este exacerbată de administrarea de medicamente precum Leqembi, adică anticorpi care țintesc proteina beta-amiloid, ale cărei acumulări în creieri provoacă boala.
Leqembi va fi disponibil prin intermediul unui program de acces controlat pentru ca acesta să fie utilizat doar de către persoanele care primesc recomandare în acest sens. Medicamentul se administrează sub formă de perfuzie o dată la două săptămâni și, anul trecut, a primit aprobare pentru administrare și în SUA. În Marea Britanie, deși medicamentul a fost aprobat, Serviciul Național de Sănătate a decis să nu acopere costurile tratamentului, considerând că beneficiile oferite nu justifică prețul ridicat, care depășește 25 de mii de dolari pe an.
Medicamentul a fost produs de compania farmaceutică japoneză Eisai, în colaborare cu Biogen, compania americană de biotehnologie specializată în tratamente pentru boli neurologice. Față de alte medicamente pentru boala Alzheimer, acesta încetinește evoluția bolii țintind direct o anumită proteină din creier – amiloidul beta. Leqembi mai este comercializat în Japonia și China.
Foto: Bbbrrn | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.