Studiul, prezentat la conferința anuală a Societății Americane de Medicină Tropicală și Igienă, s-a desfășurat în Uganda, Africa, și a evaluat circa o sută de copii infectați cu malarie. Dintre aceștia, 11 (unul din zece) prezentau mutații genetice asociate cu rezistență parțială la tratament. De asemenea, alți zece copii, despre care se credea că au fost vindecați de infecție, au prezentat o recidivă cu aceeași tulpină de malarie în decurs de o lună. 

Rezultatele sugerează că tratamentul de bază pe care l-au primit copiii – o combinație de artemisinină cu lumefantrină, nu a funcționat la fel de eficient pe cât ar fi trebuit. Acest lucru ar putea duce, conform cercetătorilor, la creșterea mortalității, în special în rândul celor mai vulnerabili pacienți.

Deși echipa de cercetători a recunoscut că este încă prea devreme pentru a determina cât de răspândită este rezistența la artemisinină în Africa (deși există dovezi că aceasta se extinde inclusiv la copii cu forme de malarie mai ușoare), subliniază că noile constatări reprezintă clar ”un avertisment, similar cu cel din Asia de Sud-Est de acum 15 ani, când rezistența a dus la creșterea ratei de eșec a tratamentului”.

Rezistența antimicrobiană, fenomen prin care agenții patogeni precum paraziți, bacterii și ciuperci dezvoltă mecanisme de combatere a tratamentelor, devine o problemă de sănătate tot mai serioasă la nivel global. Specialiștii din domeniul medical estimează că, până în 2050, aceasta ar putea cauza peste 39 de milioane de decese. Copiii sunt cei mai vulnerabili la malarie, aproximativ 450 de mii de copii cu vârste de sub cinci ani murind anual din cauza acestei boli în Africa sub-sahariană.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Yaroslaf | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday