Studiul, realizat de OMS și NCD Risk Factor Collaboration și publicat în revista științifică The Lancet, este prima analiză globală care include rate și estimări de tratament pentru toate țările, Acesta se bazează pe mai mult de o mie de studii anterioare, care implică peste 140 de milioane de persoane. Rezultatele arată că rata diabetului s-a dublat la nivel global între 1990 și 2022, ajungând la 14%.
În 2022, la nivel mondial au fost înregistrate aproximativ 828 de milioane de cazuri în rândul persoanelor cu vârsta minimă de 18 ani, pentru diabet de tip 1 și 2. Dintre aceștia, în jur de 445 de milioane (59%) dintre adulții cu vârsta de peste 30 de ani nu primesc tratament. Datele diferă de estimările anterioare ale OMS, potrivit cărora doar aproximativ 422 de milioane de persoane sufereau de diabet.
Deși studiul nu a putut separa cazurile de tip 1 de cele de tip 2, dovezile anterioare au sugerat că majoritatea cazurilor de diabet în rândul adulților sunt de tip 2 și sunt strâns legate de obezitate și de o dietă neadecvată.
Cea mai mare creștere a cazurilor a fost înregistrată în țările cu venituri mici și medii, se mai arată în studiu. Deși numărul de cazuri este mare în aceste regiuni, rata persoanelor care beneficiază de tratament nu a avut o creștere rapidă, în comparație cu situația din țările bogate. Cercetătorii oferă drept exemplu Africa, unde în unele părți, doar circa 10% dintre persoanele bolnave de diabet primesc tratament.
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (ori deloc) sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Diabetul necontrolat poate provoca hiperglicemie care, în timp, poate cauza daune grave organismului, în special nervilor și vaselor de sânge.
Surse: Reuters, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.