Proiectul a fost descoperit de o echipă de cercetători de la Institutul Middlebury de Studii Internaționale, care l-au observat consultând imagini din satelit, de la un sit din Leshan, provincia Sichuan. Inițial, cercetătorii au crezut că reactorul ar urma să fie folosit pentru producerea de plutoniu sau tritiu, ambele necesare în industria militară. Ulterior, însă au ajuns la concluzia că proiectul, care poartă denumirea de Longwei, va fi un sprijin pentru obiectivele navale ale Chinei, în domeniul propulsiei nucleare. Pentru a ajunge la această concluzie, pe lângă imaginile din satelit, cercetătorii au analizat și documente publice, inclusiv licitații pentru proiecte, dosare de personal, studii de impact asupra mediului și chiar plângerea unui cetățean despre construcția zgomotoasă și praful excesiv.
Satellite images and documents indicate China working on nuclear propulsion for new aircraft carrier https://t.co/TknyXlnp16
— The Associated Press (@AP) November 11, 2024
Marina Chinei este deja cea mai mare din lume din punct de vedere numeric și s-a modernizat rapid în ultima perioadă. Adăugarea de nave de război cu propulsie nucleară la flota sa ar fi un pas major în realizarea ambițiilor de a deveni o adevărată forță pe mare, capabilă să opereze chiar și departe de China, și devenind o provocare globală tot mai importantă pentru Statele Unite.
“Cu excepția cazului în care China dezvoltă nave de croazieră cu propulsie nucleară, care au fost folosite doar de Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, atunci Proiectul de dezvoltare a energiei nucleare se referă cu siguranță la un efort de creare a unui portavion cu propulsie nucleară”, au scris cercetătorii într-un raport detaliat de 19 pagini, preluat de The Associated Press.
Progresul chinezilor i-ar plasa într-un grup restrâns de țări care dețin portavioane cu propulsie nucleară, printre care se află SUA și Franța. Această etapă nu este doar o evoluție militară strategică, ci aduce și un prestigiu național care va ajuta țara să fie recunoscută ca o putere navală de nivel superior, conform unui analist. Ministerul Apărării și cel de Externe de la Beijing nu au comentat aceste informații.
“Din rapoartele de identificare, situarea în același loc cu alte instalații de reactoare navale și corelarea activității de construcție, cred că se poate spune că este probabil ca Proiectul Longwei să fie găzduit la Baza 909 și că ar putea fi localizat în clădirea identificată”, conform unu analist de la Oslo Nuclear Project, care nu a fost implicat în cercetare. Baza 909 adăpostește șase reactoare și este supravegheată de Institutul Chinez pentru Energie Nucleară, care se ocupă cu cercetarea și testarea ingineriei reactoarelor. Totuși, analiza cercetătorilor nu oferă indicii cu privire la momentul în care portavionul chinez cu propulsie nucleară ar putea deveni operațional.
*foto cu caracter ilustrativ: Hulv850627 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.