Organizația Meteorologică Mondială, un organism specializat al ONU, arată că temperatura medie globală între ianuarie și septembrie a fost cu aproximativ 1,54 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Anul 2024 este pe cale să depășească chiar și anul 2023, cel mai cald de până acum. Timp de 16 luni consecutive (din iunie 2023 până în septembrie 2024), temperatura medie globală a depășit orice record înregistrat anterior și, adesea, cu o marjă mare, potrivit OMM.
Pe lângă faptul că anul 2024 este pe cale să devină cel mai călduros din istorie, OMM atrage atenția și asupra altor situații îngrijorătoare:
- Oceanele se încălzesc mai repede. În 2023, oceanele au stocat mai multă căldură decât în orice moment înregistrat.
- Topirea ghețarilor se accentuează. Cantitatea de gheață topită în 2023 a fost cea mai mare de la începutul măsurătorilor, în 1953.
- Nivelul mărilor crește accelerat. Din 2014-2023, nivelul mediu al apei a crescut cu 4,77 mm pe an – dublu față de rata dintre 1993 și 2002.
- Suprafața de gheață din Antarctica este la al doilea cel mai scăzut nivel.
”Catastrofa climatică are impact asupra sănătății, amplifică inegalitățile, dăunează dezvoltării durabile și zdruncină bazele păcii. Cei vulnerabili sunt cel mai grav afectați”, a concluzionat secretarul general al ONU, António Guterres.
Surse: BBC, Organizația Meteorologică Mondială
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.