Un raport publicat de Serviciul Copernicus, cu o săptămână înainte de summitul COP29 din Azerbaidjan, arată că anul 2024 marchează o nouă etapă în ceea ce privește recordurile de temperatură la nivel global. Oamenii de știință au constatat că temperaturile globale din ultimele 12 luni au fost cu 1,62 grade Celsius mai mari decât media anilor 1850-1900, când omenirea a început să ardă cantități mari de cărbune, petrol și gaze.

Totodată, octombrie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată, cu o temperatură medie cu 1,65 de grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială. 

Specialiștii de la Serviciul Copernicus au observat că dioxidul de carbon se acumulează mai rapid decât în orice moment din istoria omenirii, concentrațiile crescând cu peste 10% în ultimele două decenii. În 2015, liderii mondiali au promis să împiedice încălzirea planetei cu mai mult de +1,5 grade până la sfârșitul secolului, dar, avertizează oamenii de știință, este acum mai probabil ca această limită să se dubleze. 

Dr. Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus, a declarat că temperaturile extrem de ridicate ar trebui să servească drept motivație pentru întărirea ambițiilor de reducere a emisiilor, care vor fi dezbătute în cadrul summitului COP29.

Aceste constatări vin la o zi după alegerile din SUA, câștigate de Donald Trump, care a declarat anterior că “schimbările climatice sunt o farsă” și că va reduce politicile pentru mediu. În timpul primului său mandat la Casa Albă, Trump a scos SUA din Acordul de la Paris, care prevede angajamentul pentru limitarea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius. Deși președintele în exercițiu Joe Biden a readus SUA în acord, Trump intenționează să îl ignore sau să o retragă din nou, el fiind puternic susținut în campanie de companiile de petrol și cărbune.

Oamenii de știință din domeniul climei spun că perioada în care trăim acum este probabil cea mai caldă pe care a cunoscut-o Pământul în ultimii 100.000 de ani, de la începutul ultimei Ere Glaciare, care s-a încheiat acum 11 mii de ani. Luna trecută, ONU a declarat că ritmul actual de carbonizare a atmosferei va duce la o încălzire catastrofală de +3,1 grade în acest secol, în timp ce toate angajamentele actuale în materie de climatică, presupunând că ar fi respectate, tot ar duce la o creștere devastatoare a temperaturii, de +2,6 °C. 

Surse: The Guardian, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday