UPDATE, ora 17.30: “Politica Chinei față de SUA este consecventă și clară. Noi privim și gestionăm relațiile noastre cu SUA sub principii care țin de respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning

În mod oficial, guvernul chinez are o poziție neutră cu privire la alegeri și le descrie ca fiind “o problemă a Statelor Unite”, conform CNN. Totuși, mass-media chineză de stat descrie votul din SUA ca o reflectare a diviziunilor sociale profunde și a problemelor politice din Statele Unite. Unii analiști cred că, indiferent de câștigătorul alegerilor, relațiile SUA – China vor rămâne tensionate. Israel Katz, care va deveni noul ministru israelian al Apărării, consideră că Trump “va aduce înapoi ostaticii israelieni”. “Felicitări președintelui ales Donald Trump pentru victoria sa istorică. Împreună vom consolida alianța SUA-Israel, vom aduce înapoi ostaticii și vom rămâne fermi pentru a învinge axa răului condusă de Iran”, a scris acesta pe contul său de X.

Știrea în forma inițială: Presa din Europa scrie că poporul american a votat masiv cu Trump din cauza nemulțumirilor legate de democrați. Populiștii europeni, dar și alți lideri, sunt printre primele persoane care l-au felicitat pe Donald Trump, după ce acesta și-a revendicat victoria, deși numărătoarea oficială nu s-a încheiat. 

The Telegraph a publicat o primă analiză a victoriei lui Trump, care pare la acest moment o certitudine. “Cum e posibil ca un Trump atât de bătrân și atât de nebun, judecat în mai multe procese penale, să câștige din nou? Pentru că, pentru milioane de americani, el nu este atât de nebun”. Publicația britanică arată că cel mai mult a contat creșterea prețurilor, iar persoane care nu au votat anterior cu republicanii l-au ales pe Trump la aceste alegeri, din cauza nemulțumirilor privind inflația.

“Exit poll-urile au evidențiat trei probleme majore: avortul, democrația, economia. Primele două au fost punctele forte ale lui Harris, ultima a lui Trump – cu amintirile mandatului său pre-Covid, când bursa a crescut și șomajul a scăzut la minime istorice. Sub Joe Biden, americanii au suportat o inflație vertiginoasă. Acest lucru, împreună cu declinul fizic al lui Biden, a pus țara într-o spirală descendentă emoțională. Democrații păreau incompetenți, distrași, cu o pace imposibil de adus în Ucraina sau în Israel, după ce s-au retras umiliți din Afganistan, a conchis The Telegraph.

Publicația britanică relatează și despre implicațiile unui nou mandat al lui Trump asupra partidului britanic de guvernământ.S-ar putea ca orgoliul laburist să ne fi distrus iremediabil relația cu singurul președinte american pro-britanic din ultimele decenii”. Pentru context, reamintim că la scurt timp după nominalizarea Kamalei Harris drept candidat republican la președinției, membri ai Partidului Laburist în frunte cu Keir Starmer și-au declarat susținerea față de aceasta, ceea ce a dus la tensiuni cu Trump.

De asemenea, ministrul britanic de externe, David Lammy, l-a descris în trecut pe Trump drept un “sociopat neo-nazist”. Lammy este reprezentantul nostru șef în străinătate, inclusiv în SUA. Nu numai că a aruncat inutil o insultă stupidă împotriva învingătorului alegerilor prezidențiale din 2024, dar, făcând asta, a acuzat practic electoratul american că a ales pe cineva nepotrivit pentru cea mai importantă funcție aleasă din lume”, relatează The Telegraph, adăugând că Starmer îi datorează scuze lui Trump.

După ce Fox News a proiectat că Donald Trump a câștigat statul Pennsylvania, principalul câmp de luptă dintre republicani și democrați, iar Trump și-a revendicat într-un discurs victoria la prezidențialele din SUA, mai mulți lideri europeni s-au grăbit să îl felicite – Macron, Iohannis, dar și numeroși conducători populiști, de dreapta.

Printre primele reacții a fost cea a fostului președinte rus Dmitri Medvedev, apropiat a lui Vladimir Putin, care a transmis că Trump are o calitate utilă pentru noi: în calitate de om de afaceri, îi displace mortal să cheltuiască bani pe prostii și aliați slabi, pe proiecte de caritate și pe organizații internaționale pline de lăcomie”, referindu-se, probabil, la Ucraina.

Viktor Orban, premierul Ungariei, a transmis că victoria lui Trump este cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări președintelui DonaldTrump pentru enorma sa victorie. O victorie atât de necesară pentru lume!”, a postat Orban pe X.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, l-a felicitat pe Trump și i-a transmis căStatele Unite sunt un partener strategic important pentru Austria. Așteptăm cu nerăbdare să extindem și să ne consolidăm relațiile transatlantice pentru a aborda cu succes provocările globale împreună”.

Matteo Salvini, lider al partidului de extremă dreaptă din Italia, a scris pe rețelele de socializare că În Statele Unite s-a produs o victorie pentru bunul simț, pasiune și viitor. Mult succes în munca ta, președinte Donald Trump“.

Björn Höcke, de la partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania, i-a transmis miercuri dimineață felicitări lui Trump. Höcke, catalogat drept fascist de un tribunal german, a spus că Trump se va dovedi a fi “cel mai important președinte al SUA din istoria modernă”.

Emmanuel Macron, președintele Franței, l-a felicitat pe Trump și i-a transmis că este “gata să lucreze împreună”. Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a salutat “cea mai mare revenire din istorie”.

Klaus Iohannis a scris pe X “Felicitări, președinte ales Donald Trump, pentru victoria ta! România este un aliat strategic puternic al SUA. Prin eforturile noastre comune, vom aduce pace și prosperitate atât pentru țările noastre, cât și nu numai, apărând interesele noastre comune”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a scris pe X: “Felicitări, Donald Trump, pentru impresionanta victorie electorală!. Îmi amintesc marea noastră întâlnire cu președintele Trump din septembrie, când am discutat în detaliu despre Ucraina și SUA. parteneriatul strategic, planul victoriei și modalitățile de a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea <pace prin putere> în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate aduce practic pacea justă în Ucraina. Am speranța că o vom pune în practică împreună”.

De asemenea, Zelenski a transmis că “Așteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump. Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic și continuu pentru Ucraina. Suntem interesați să dezvoltăm o cooperare politică și economică reciproc avantajoasă, care să beneficieze ambele națiuni. Ucraina, ca una dintre cele mai puternice puteri militare ale Europei, se angajează să asigure pacea și securitatea pe termen lung în Europa și în comunitatea transatlantică, cu sprijinul aliaților noștri. Aștept cu nerăbdare să îl felicit personal pe președintele Trump și să discut despre modalități de a consolida parteneriatul strategic al Ucrainei cu SUA”.

Georgia Meloni, prim-ministrul Italiei, l-a felicitat, de asemenea, pe Donald Trump. Într-un mesaj postat pe Twitter/X, aceasta s-a referit la ”prietenia istorică” dintre cele două țări:Italia și Statele Unite sunt națiuni surori, legate de o alianță de neclintit, de valori comune și de o prietenie istorică”.

Republicanul Donald Trump a fost felicitat și de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.Îl felicit călduros pe Donald J. Trump. UE și SUA sunt mai mult decât doar aliați. Suntem legați de un adevărat parteneriat între oamenii noștri, care unește 800 de milioane de cetățeni. Așa că haideți să lucrăm împreună la o agendă transatlantică puternică, care să continue să livreze rezultate pentru ei”, a scris von der Leyen.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday