Primul satelit din lemn din lume a fost realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto și de compania Sumitomo Forestry, specializată în construirea de locuințe. Poartă numele “LignoSat”, de la denumirea din limba latină a lemnului (lignum) și a fost lansat cu o rachetă SpaceX către Stația Spațială Internațională (ISS). Ulterior, va fi desfășurat pe orbită, la o altitudine de circa 400 de kilometri, unde va rămâne timp de șase luni.

Cercetătorii au efectuat, inițial, un experiment timp de 10 luni la bordul ISS și au descoperit că honoki, un fel de arbore de magnolie care este folosit pentru teci de săbii, este cel mai potrivit pentru vehicule spațiale. LignoSat este fabricat din acest material, fără șuruburi sau lipici, folosind o tehnică tradițională japoneză de asamblare și este cât palma unui om.

Lemnul este mai durabil în spațiu decât pe Pământ, deoarece nu există apă sau oxigen care ar duce la crăparea sau putrezirea lui, a explicat Koji Murata, profesor de științele mediului la  Universitatea din Kyoto. Satelitul creat pentru a studia capacitatea și proprietățile lemnului în spațiu: “Cu ajutorul lemnului, un material pe care îl putem produce singuri, vom putea construi case, să locuim și să lucrăm în spațiu pentru totdeauna”, a declarat Takao Doi, astronaut care studiază activitățile pe care oamenii le pot practica în spațiu.

Totodată, lemnul este o variantă mai “prietenoasă cu mediul”, a punctat Murata. Când sunt scoși din uz, sateliții convenționali intră din nou în atmosferă, pentru a nu deveni deșeuri spațiale, și creează particule de oxid care poluează. Sateliții din lemn, în schimb, ard pur și simplu și poluează mai puțin.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday