Guvernul de la Stockholm a permis astfel doar demararea unui singur proiect, pe coasta de vest a țării. Conform ministrului suedez al Apărării, Pal Janson, cele 13 parcuri eoliene care ar fi trebuit construite în Marea Baltică ar fi adus numeroase riscuri pentru apărare, prin perturbarea semnificativă a senzorilor utilizați de armată. La baza deciziei a stat un studiu amănunțit publicat recent, care arată că turnurile și paletele rotative ale turbinelor eoliene emit ecouri radar și produc interferențe, inclusiv subacvatice, afectând capacitatea de a detecta submarinele.

În plus, oficialul a mai declarat că parcurile eoliene în zonă ar înjumătăți timpul de răspuns pe care armata l-ar avea la dispoziție în cazul unui atac cu rachete, de la două minute la doar un minut, în condițiile în care capitala Suediei se află la doar 500 de kilometri de exclava rusă Kaliningrad. “În climatul actual de securitate internațională, foarte grav, având în vedere poziționarea Suediei și a Kaliningradului, forțele armate suedeze consideră că ar aduce riscuri inacceptabile, iar guvernul este, de asemenea, de aceeași părere”, a mai spus Janson. Marea Baltică este un loc ideal pentru energia eoliană offshore, cu viteze ale vântului bune și constante, având totodată și fundul aflat la mică adâncime.

Această decizie ridică semne de întrebare cu privire la modul în care Suedia își poate îndeplini planurile de a-și dubla producția anuală de energie electrică la aproximativ 300 de terawatt-oră (TWh), în următoarele două decenii. Este de așteptat ca cererea să crească considerabil, pe măsură ce industria și sectorul transporturilor vor renunța treptat la utilizarea combustibililor fosili. Parcul eolian Poseidon, singurul care a primit aprobare, pe coasta de vest, ar trebui să producă aproximativ 5,5 TWh de energie electrică pe an, când va fi finalizat. Poseidon este al treilea proiect eolian offshore care primește aprobare, de când guvernul a preluat puterea în 2022. Alte 10 cereri așteaptă încă o decizie.

Energia de la parcurile eoliene terestre a reprezentat 21% din producția de energie electrică a Suediei în 2023, în timp ce energia hidroelectrică furnizează aproximativ 40%, iar energia nucleară 29%.

Surse: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday