Într-un articol de opinie publicat în Financial Times, Draghi arată nu numai că Uniunea Europeană are ambiții ce presupun investiții foarte mari, dar și că o reformă fiscală precum cea care face acum mari valuri în Marea Britanie, ar putea ajuta semnificativ la atingerea acestor ținte.
“UE s-a angajat să obțină neutralitatea climatică până în 2050, să investească cel puțin 2% din PIB în apărare, să crească la 3% din PIB cheltuielile publice și private pentru inovare, să-și modernizeze infrastructura digitală, dar și să-și păstreze modelul său social. (…) Cele mai conservatoare estimări arată că este nevoie de cel puțin 750-800 de miliarde de euro pe an și, pentru a satisface aceste nevoi, investițiile ar trebui să crească de la 22% la 27% din PIB-ul UE”, scrie Draghi.
Totuși reputatul economist arată că acesta ar fi un plan bun, iar decizia Comisiei Europene de a relaxa modelul fiscal, prin reducerea deficitelor pe o perioadă de până la șapte ani (inclusiv în cazul României – n.r.) oferă o oportunitate, cu singura condiție ca UE să se inspire de la Marea Britanie. Guvernul laburist a decis nu numai că va folosi toate împrumuturile pentru investiții, o regulă de aur a echilibrului bugetar, care implică însă un control strict al cheltuielilor curente (așa cum ar fi salariile din administrație), dar și că un organism independent va decide ce investiții publice chiar merită făcute, din punct de vedere al sustenabilității lor.
Draghi sugerează că, în UE, unde țările membre sunt cele care decid ce investiții prioritizează fiecare, “pentru acele țări care intenționează să folosească prelungirea de șapte ani pentru reducerea deficitului, garanția că banii vor fi cheltuiți bine ar trebui să revină Comisiei Europene, care ar trebui să fie un partener de negociere exigent, care să impună riguros obiectivele și să evalueze nu numai calitatea investițiilor ci și dacă acestea abordează prioritățile comune ale Uniunii”, mai mult decât interesele fiecărei țări în parte, în condițiile în care lupta împotriva schimbărilor climatice sau apărarea sunt totuși obiective comune ale țărilor membre.
Analiza integrală a lui Mario Draghi, în Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.