Pe lângă ajutorul internațional, statul ucrainean încearcă să-și dezvolte producția internă de armament, mai cu seamă de proiectile de mortiere (piese de artilerie cu țeavă scurtă), care sunt mai ieftine și eficiente pe distanțe scurte. Acestea sunt un element central al apărării de pe frontul de est, în fața infanteriei Rusiei.

De la începutul războiului, guvernul a fost nevoit, practic, să pună la punct producția de obuze de mortiere, dar acum se confruntă blocaje pe lanțurile de aprovizionare, în condițiile unei cereri mari, se arată într-o analiză a agenției Reuters. Ministrul industriilor strategice, care supraveghează fabricarea de arme în timpul războiului, a declarat că ritmul a fost crescut, dar că proiectilele care ies pe poarta uzinelor nu sunt suficiente.

“Principala problemă pe care o avem acum sunt pulberile și materialele explozive. Cât de mult material va ajunge în Ucraina, atâtea obuze vom avea”, a mai spus ministrul, care până recent a fost șeful celei mai mari companii de stat din industria de apărare.

Reuters arată că progresele făcute de Ucraina sunt notabile pentru o țară care nu a produs înainte muniție de artilerie de mortier. Statul își face singur propriile obuze, inclusiv pe cele de calibru de 155 mm necesare pentru piesele de artilerie grea furnizate de țările occidentale.

În ciuda progreselor, nu poate ajunge din urmă Rusia, care avea deja o astfel de industriei bine pusă la punct și a investit masiv pentru a o dezvolta. Potrivit NATO, Rusia a fost capabilă să producă trei milioane de obuze pe an, aproape triplu față de capacitatea combinată a Statelor Unite și a Europei.

Sursă: Reuters

Foto: Rafael Ben Ari | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday