Cercetarea, care a fost publicată în British Journal of Sports Medicine, arată rezultate asemănătoare între condiția mintală a persoanelor care fac sport doar în weekend și a celor care fac sport în timpul săptămânii. În cazul primei categorii, riscul de demență scade în medie cu 15%, iar în privința celei de-a doua cu 10%.
La studiu au participat 10.033 de persoane, cu o vârstă medie de 51 de ani. Rezultatele au fost influențate de anumiți factori, cum ar fi vârsta, dieta, consumul de alcool, dacă persoana este sau nu fumător și orele de somn. Autorii au declarat că sportul crește concentrațiile de molecule care susțin creșterea și supraviețuirea neuronilor și plasticitatea creierului. De asemenea, sportul este asociat cu o memorie mai bună, mai spun cercetătorii. Rezultatele dovedesc că nu momentul în care oamenii fac exerciții fizice este esențial, ci simplul fapt că le fac, notează Sky News.
Altă cercetare legată de demență arată că exercițiile fizice de orice fel reduc cu 30% riscul de deces în rândul persoanelor diagnosticate cu demență, ceea ce evidențiază faptul că sportul reprezintă o necesitate, având în vedere că, după punerea diagnosticului, speranța medie de viață a pacientului este de maximum cinci ani. În plus, un alt studiu publicat recent arată că cei care nu se abat de la programul de sport doar în weekend au un risc mai redus de a dezvolta peste 200 de boli, de la hipertensiune arterială și diabet până la tulburări de dispoziție și boli renale.
Sursă alternativă: Sky News
Foto: Sam74100 | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.