Analiza realizată de Reuters arată că președintele pro-european al Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea o misiunea dificilă în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Mai exact aceasta va trebui să încerce să facă față nemulțumirilor cetățenilor, dar și presiunii și interferențelor externe în problemele naționale.

Maia Sandu se confruntă cu politicianul pro-rus Alexandr Stoianoglu, fost procuror general susținut de Partidul Socialist, de asemenea, pro-rus. Acesta susține că în calitate de președinte, ar sprijini integrarea în UE, dar și dezvoltarea legături cu Rusia, în interes național. În ciuda acestor declarații, Maia Sandu a atras atenția că contracandidatul său ar fi un Cal Troian al Moscovei, dacă va obține victoria. De asemenea, analiștii spun că câștigarea alegerilor de Stoianoglu ar oferi Moscovei șansa să interfereze în alegerile parlamentare din 2025.

De asemenea, înfrângerea Maiei Sandu ar oferi ocazia Moscovei să își consolideze, în toate domeniile, influența în Republica Moldova, în detrimentul Occidentului. Din momentul în care a preluat mandatul de președinte, Sandu, fost consilier al Băncii Mondiale, în vârstă de 52 de ani și o figură populară în Occident, a accelerat eforturile Moldovei de a părăsi orbita Moscovei și de a se apropia mai mult de Occident. În iunie, a început chiar discuțiile de aderare la UE.

Temerile că președintele pro-european ar putea pierde alegerile în Moldova vin la scurt timp după ce în Georgia, o țară de asemenea fostă sovietică care încearcă să adere la UE, alegerile au fost câștigate de un partid pro-rus. Rezultatul a creat agitație în rândul cetățenilor, o parte a lor considerând că votul a fost fraudat. Astfel, au fost organizate proteste și s-a decis renumărare voturilor în câteva secții de votare, deși nu este clar dacă această acțiune va schimba în vreun fel rezultatul.

Acuzații de fraudare a alegerilor au fost făcute și în Moldova, încă din primul tur al alegerilor, când a fost organizat și un referendum în care cetățenii au fost întrebați dacă doresc sau nu să adere la UE. Oficialii au spus că rezultatele alegerilor, în care numărul cetățenilor ce au susținut aderarea la UE a fost cu foarte puțin mai mare decât al celor care nu au susținut, au fost o urmare a unei vaste scheme de cumpărare a voturilor condusă de oligarhul fugar Ilan Șor. Maia Sandu a spus că schema a presupus încercarea de a cumpăra votul a aproximativ 300.000 de alegători, mai mult de 10% din populație, pentru a obține un rezultat favorabil Moscovei. Rusia a negat orice implicare într-o astfel de schemă, la fel și Șor.

În ciuda acestor acuzații, Maia Sandu a câștigat primul tur al alegerilor, cu 42%, față de 26% cât a obținut Stoianoglu. Specialiștii arată că cea mai mare parte a voturilor în favoarea sa au venit din diaspora, iar rezultatul arată, dincolo de interferență, și o opoziție în creștere față de actualul președinte. În timp ce Sandu și alți politicieni pro-europeni au câștigat peste 650.000 de voturi în primul tur, 850.000 au fost câștigate de Stoianoglu și candidații susținuți de Rusia. De altfel, Maia Sandu  are și un rating de dezaprobare mult mai mare decât Stoianoglu, conform unui expert ucrainean în politica Republicii Moldova.

Mandatul Maiei Sandu a coincis cu o perioadă grea din punct de vedere economic pentru națiunea care se confrunta dinainte cu diverse probleme în acest domeniu. Printre problemele din mandatul Maiei Sandu se numără consecințele pandemiei de COVID și invazia Rusiei în Ucraina, care a generat un aflux uriaș de refugiați și a redus drastic livrările de gaze rusești, ceea ce a provocat o inflație ridicată. Folosindu-se de acest context, Stoianoglu s-a angajat să încerce să negocieze noi livrări de gaze rusești, dacă va prelua puterea, și a criticat un pachet major de ajutor al UE, pe care l-a catalogat drept interferență pro-Sandu. De asemenea, a criticat decizia Chișinăului de a se alătura sancțiunilor împotriva Moscovei, după debutul războiului din Ucraina.

Analiză integrală Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday