Complexul antic mayaș, denumit Valeriana după o lagună din apropiere, a fost descoperit în Peninsula Yucatán din Mexic și este unul dintre cele mai mari și mai complexe “orașe” mayașe identificate până acum, potrivit unui studiu publicat în revista științifică Antiquity, dedicată arheologiei.
Folosind tehnologia Lidar, care transmite mii de impulsuri laser de la înălțime pentru a cartografia structurile ascunse sub vegetație, arheologii au reușit să dezvăluie o rețea densă de peste 6.700 de clădiri, temple piramidale și drumuri. Situl antic are o vechime de aproximativ 1.500 de ani și este considerat al doilea ca densitate după Calakmul, unul dintre cele mai mari situri mayașe din America Latină.
În total, au fost identificate trei situri în jungla din sud-estul statului Campeche, Mexic. Acestea au fost găsite ”din întâmplare”, atunci când un arheolog (și principalul autor al studiului), Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane din SUA, naviga pe internet și a găsit o lucrare laser realizată de o organizație mexicană pentru monitorizarea mediului. Procesând informațiile cu metode specifice arheologiei, Thomas a găsit conturul unui oraș masiv, cu o populație estimată de până la 50 de mii de oameni (mai mult decât populația actuală a zonei), ce a trăit între anii 750 și 850 d.Hr.
Valeriana, cu o suprafață de aproximativ 17 kilometri pătrați, prezenta două centre mari, situate la circa doi kilometri unul față de celălalt, legate printr-o rețea de drumuri și case, sugerând o aglomerație urbană densă. Așezarea avea temple în formă de piramidă, o curte pentru un joc cu un fel de minge și terase, iar cercetătorii au identificat și un rezervor de apă, care susținea o populație mai numeroasă decât cea din prezent.
Valeriana oferă o perspectivă inovatoare asupra civilizațiilor din zonele tropicale, contrazicând ideea conform căreia acestea erau destinate declinului. “Faptul că această regiune tropicală a fost un centru de civilizație avansată schimbă complet perspectiva asupra culturii mayașe”, explică Auld-Thomas. Pe lângă schimbările climatice, densitatea mare a populației ar fi contribuit la abandonarea orașului. Totodată, războaiele și invaziile spaniole din secolul al XVI-lea au dus la dispariția orașelor-stat mayașe.
Tehnologia Lidar a revoluționat cercetările arheologice în zonele dense de vegetație, permițând descoperirea mai rapidă a așezărilor antice. Profesorul Marcello Canuto, coautor al studiului, afirmă că această tehnologie a cartografiat într-un singur deceniu o suprafață de zece ori mai mare decât cea explorată prin metode tradiționale într-un secol.
Surse: BBC, Live Science
Foto: autorii/Antiquity
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.