Un raport realizat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) arată că acumularea principalelor trei gaze cu efect de seră – dioxidul de carbon, metanul și protoxidul de azot – a crescut semnificativ în ultimele decenii. Concentrația dioxidului de carbon în atmosferă, unul dintre principalii factori ai încălzirii globale, a crescut cu mai mult de 10% în ultimele două decenii. Fenomenul a fost determinat de arderea combustibililor fosili și agravat de incendiile mari de vegetație și, posibil, de scăderea capacității pădurilor de a capta dioxidul de carbon, conform OMM.

Oamenii de știință au observat că concentrația de CO2 a ajuns la 420 de părți pe milion (ppm, arată numărul de molecule dintr-un anumit gaz la fiecare milion de molecule de aer) în 2023, un nivel cu 51% mai mare decât în perioada dinainte de Revoluția Industrială. Volumele de metan și de protoxid de azot s-au majorat la 1.934 de părți/miliard, respectiv de 337 părți/miliard, ceea ce reprezintă un plus de 165%, repectiv de 25%, față de nivelurile dinaintea Revoluției Industriale.

“Suntem în mod clar departe de a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris, de a limita încălzirea globală la cel mult două grade Celsius și de a atinge nivelul ideal al unei încălziri cu doar 1,5 grade Celsius. Acestea sunt mai mult decât simple statistici. Fiecare parte/milion și fiecare fracțiune de grad de creștere a temperaturii au un impact real asupra vieții și planetei noastre”, a declarat secretarul general al organizației, Celeste Saulo.

Deși în ultimul deceniu s-a înregistrat o ușoară încetinire a creșterii emisiilor globale, concentrațiile continuă să crească constant, a remarcat Glen Peters, un climatolog de la Institutul Cicero din Norvegia. Raportul OMM a fost publicat înaintea summitului COP29 privind clima, care va avea loc luna viitoare în Azerbaidjan. Joi, Programul ONU pentru mediu a publicat un alt raport care a constatat că lumea este pe cale să se încălzească cu 3°C până la sfârșitul secolului, în condițiile în care liderii mondiali au promis să împiedice încălzirea cu 1,5°C.

Sursă: The Guardian

Foto: Jeffrey Banke | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday