Mai mulți analiști de piață, consultați de Rueters, se așteaptă ca țițeiul să se ieftinească începând de luni, după ce cotațiile acestuia au urcat cu +4% în ultima săptămână, în așteptarea atacului israelian asupra Iranului. Dar Israelul a evitat să atace instalațiile petroliere iraniene, iar faptul că puterea de la Teheran minimalizează efectele acestui atac sugerează că zona se îndreaptă către o dezescaladare a conflictului, așa cum își doresc SUA.

“Israelul nu a atacat infrastructura petrolieră și rapoartele că Iranul nu va răspunde la atac înlătură un element de incertitudine. Este foarte probabil să vedem o reacție de tip cumpără pe zvon, vinde pe știre atunci când piețele de mărfuri se vor redeschide, luni”, a comentat Tony Sycamore, analist de piață IG la Sydney, care se așteaptă ca țițeiul american (WTI) să revină la nivelul de 70 de dolari pe baril.

Alți analiști spun că “prima de risc geopolitic care fusese inclusă în prețul petrolului să se dezumfleze rapid”, iar țiețiul european (Brent) să revină cel puțin la cotație de 74 de dolari pe baril, după ce vineri a atins 76 de dolari, iar la începutul lunii, după bombardamentul iranian asupra Israelului, ajunsese la 80 de dolari pe baril.

De la începutul războiului din Ucraina, care a atras sancțiuni împotriva exporturilor de petrol ale Rusiei, cotația petrolului european a coborât o singură dată sub 70 de dolari pe baril, la începutul lunii septembrie 2024. O cotație mai mică nu a mai fot văzută din septembrie 2021, atunci când Rusia a început să maseze trupe la granițele Ucrainei, iar SUA au avertizat că urmează o invazie.

Ulterior, după ce piețele au început să își revină, Rusia și OPEC au stabilit limitări de producție care să mențină prețurile la un nivel ridicat. Este de așteptat ca aceste limitări să ia sfârșit în decembrie, anul acesta, iar Arabia Saudită și alți aliați ai SUA să reînceapă livrări ale unor cantități de petrol care să ducă prețurile chiar mai jos. Cotațiile petrolului sunt însă extrem de volatile și puternic influențate de evenimentele geopolitice, așa cum ar fi alegerile din SUA sau conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday