UPDATE, luni ora 7:25: Președintele georgian, pro-european, a respins rezultatul alegerilor, a acuzat partidul de la guvernare de fraudă electorală pe scară largă și le-a cerut cetățenilor să iasă în stradă: “Acceptarea rezultatelor ar însemna acceptarea Rusiei în această țară, acceptarea subordonării Georgiei”, a spus ea în timpul unei conferințe de presă cu reprezentanții opoziției, duminică seară. 

În schimb, în timpul unui interviu pentru BBC, prim-ministrul în exercițiu a negat acuzațiile de fraudă masivă, dar a completat că “nereguli se întâmplă peste tot, dar conținutul general al alegerilor a fost în conformitate cu principiile legale”.

Câteva ore mai târziu, Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a emis un comunicat de presă referitor la alegerile parlamentare din Georgia. Potrivit acesteia, misiunea internațională de observare a alegerilor a constatat compromisuri frecvente în ceea ce privește secretul votului și mai multe abateri de la procedură și a primit informații despre tentative de intimidare și presiune asupra alegătorilor. 

În acest context, Comisia Europeană a solicitat comisiei electorale din Georgia să investigheze rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile referitoare la acestea, pentru refacerea încrederii în procesul electoral.

UPDATE, duminică ora 10: Comisia electorală din Georgia a anunțat că partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat alegerile. Acesta a obținut o susținere covârșitoare în zonele rurale, unde opoziția acuză că le-au fost oferiți bani alegătorilor. De asemenea, pe internet au fost distribuite imagini cu falsificarea buletinelor de vot și cu intimidarea alegătorilor la diferite secții de votare din Georgia, dar autenticitatea lor nu a fost confirmată. Mai multe organizații de monitorizare locale și internaționale, inclusiv Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), sunt așteptate să comenteze rezultatele. Partidele de opoziție au declarat că nu recunosc rezultatul votului, care “reprezintă o lovitură de stat constituțională”.

Liderul partidului de guvernământ susține că ar vrea ca țara să adere la UE, dar Bruxelles-ul a subliniat în repetate rânduri că cererea de aderare a țării este înghețată “din cauza tendințelor autoritare ale Visului Georgian”.

UPDATE, sâmbătă ora 20.30: Partidul de guvernământ pro-rus a fost primul care și-a revendicat victoria, după care cele patru partide de opoziție au făcut același lucru și au cerut partidului Visul Georgian să-și recunoască înfrângerea. La nivel oficial, după numărarea a 70% din voturi, partidul de guvernământ conduce cu 53%.

De asemenea, și sondajele efectuate la ieșirea de la urne sunt contradictorii, în funcție de fiecare casă de sondare. De exemplu, un exit-poll comandat de o televiziune ce susține partidul Visul Georgian arată că acesta a câștigat cu 56% din voturi. În paralel, alte două sondaje realizate de televiziuni care sprijină opoziția arată aceasta va putea obține o majoritate, de cel puțin 80 de locuri din cele 150 din parlament. 

Prezența la vot a fost de 59%, cea mai mare din 2012 până în prezent.

Știrea în forma inițială: 

Alegeri parlamentare în Georgia. Scrutinul este considerat de analiști un moment decisiv, cu impact pe termen lung, în care țara își alege un viitor orientat spre UE și Occident sau spre Rusia.

Alegerile parlamentare din Georgia, ce au loc sâmbătă, sunt văzute ca un moment decisiv pentru viitorul democratic al țării, fiind o ocazie de a înlătura partidul pro-rus Georgian Dream (“Visul Georgian”) de la putere, sau de a se îndrepta spre o formă mai autoritară de guvernare. Populația va decide astfel între o direcție orientată spre Uniunea Europeană și Occident și o apropiere de influența rusească, explică mai mulți analiști specializați în spațiul politic georgian. Rezultatele vor fi anunțate duminică dimineața.

Partidul de guvernământ Georgian Dream (GD) va concura cu patru partide de opoziție principale: United National Movement, Strong Georgia, Coalition for Change și Gakharia for Georgia. Toate cele patru au semnat un acord pentru a împiedica GD să formeze o coaliție și se concentrează pe un guvern pro-UE. Totuși, există incertitudini legate de disponibilitatea liderilor actuali de a ceda puterea dacă vor pierde alegerile, având în vedere istoria politică tensionată a Georgiei.

În ultimele trei decenii, Georgia a menținut aspirații puternice pro-occidentale, cu sondaje care arată că până la 80% din populație își dorește aderarea la UE. Cu toate acestea, în ultimii ani, guvernul condus de partidul populist GD s-a îndepărtat tot mai mult de Occident în favoarea Rusiei, pe care a refuzat să o condamne pentru invazia Ucrainei. GD a amenințat deschis cu interzicerea partidelor de opoziție și a elaborat un proiect de lege care impune restricții asupra finanțării externe pentru mass-media și ONG-uri (considerat o lege de tip “rusesc” menită să suprime disidența politică) ceea ce sugerează o tendință spre un regim autoritar.

Rezultatul va avea implicații geopolitice majore, având în vedere poziția strategică a Georgiei între regimurile autoritare din Rusia, Iran și Turcia, și importanța sa ca rută comercială alternativă. De asemenea, alegerile sunt considerate de specialiști ca fiind cele mai importante din 1991, când Georgia și-a declarat independența, a transmis directorul Institutului Georgian de Politică. “Acesta este un moment crucial care va determina dacă țara devine o democrație suverană integrată în Occident sau cade din nou în sfera de influență a Rusiei”, subliniază acesta.

Surse alternative: The Guardian, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday