Financial Times (FT) începe analiza prin sublinierea faptului că nemulțumirile Chinei legate de îmbunătățirea relațiilor dintre Coreea de Nord și Rusia erau vizibile dinainte ca Kim Jong-un, dictatorul nord-coreean, să decidă să trimită trupe în Rusia, despre care Volodimir Zelenski spune că vor fi trimise să lupte în Ucraina duminică sau luni. Într-o scrisoare în care Xi Jinping, președintele Chinei, i-a mulțumit lui Kim, zilele trecute, el nu a folosit tradiționala formulă “stat vecin prieten”.
Totuși, scriu jurnaliștii, Kim nu pare afectat de nemulțumirile Chinei, întrucât continuă să își pună în aplicare planurile. Săptămâna aceasta, Pentagonul a confirmat, pentru prima dată, că Coreea de Nord a trimis mii de militari să lupte de partea Rusiei, o mișcare despre care unii analiști de relații internaționale cred că va spori îngrijorările Beijingului.
Relațiile dintre Rusia și Coreea de Nord s-au consolidat după invadarea Ucrainei, în 2022, însă până acum s-au limitat doar la livrări de muniții. Colaborarea mai strânsă ar putea să stimuleze SUA, Japonia și Coreea de Sud să își consolideze alianța militară în Asia de Est, fapt ce ar îngrădi creșterea puterii Chinei. Iar Beijingul dorește să evite cu orice preț “repetarea primilor ani ai Războiului Rece”, când forma, împreună cu URSS și Coreea de Nord, un triunghi nordic care se afla în conflict cu triunghiul sudic alcătuit din Coreea de Sud, Japonia și SUA.
Chian consideră Coreea de Nord un stat-tampon între ea și Coreea de Sud. Nemulțumirile legate de posibilitatea ca Beijingul să își piardă influența asupra Coreei de Nord au fost exprimate încă din luna aprilie, când unul dintre cei mai înalți oficiali chinezi a participat la discuții cu partea nord-coreeană. Intervențiile Beijingului nu au dat însă roade, iar, în iunie, Kim a mers mai departe și a încheiat un parteneriat strategic cu Putin. Acesta conținea o clauză de asistență reciprocă în caz de agresiune – o măsură care a îngrijorat profund China. Și atunci, nemulțumirea Beijingului a fost clar transmisă, întrucât ambasadorul chinez în Coreea de Nord nu a participat la comemorarea armistițiului în războiul coreean.
Despre trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia, ministrul chinez de Externe a declarat că “nu cunoaște informații relevante despre situație”. Financial Times explică, însă, că preocupările Chinei în acest context sunt legate de posibilitatea ca chiar ea să fie atrasă în conflict, în cazul în care implicarea trupelor nord-coreene în lupta împotriva Ucrainei ar face din țara asiatică o țintă legitimă pentru Kiev, a declarat Shen Dingli, profesor de relații internaționale în Shanghai. Toate acestea, în condițiile în care Phenianul este singurul aliat militar al Beijingului.
“China are obligația, conform tratatului, de a apăra Coreea de Nord. Dacă Coreea de Nord este atacată, China este obligată prin lege să își trimită trupele și [dacă este necesar] să folosească toate mijloacele pentru a proteja Coreea de Nord.” subliniază Shen Dingli.
Unii analiști au lansat ipoteza că intervenția Coreei de Nord de partea Rusiei ar fi putut fi acceptată de Phenian pentru că Moscova i-a promis că va face același lucru în eventualitatea în care nord-coreeni ar fi în război. Totuși, această idee este respinsă de alți experți, care sunt de părere că Moscova nu ar intra în astfel de probleme. De asemenea, aceștia argumentează că Coreea de Nord nu a intrat în această înțelegere din rațiuni de solidaritate ci pentru bani, tehnologie militară și experiență pe câmpul de luptă.
China este, de asemenea, îngrijorată de faptul că Rusia ajută Coreea de Nord să își îmbunătățească capacitățile nucleare, ceea ce ar putea accelera o cursă a înarmărilor în regiune, a declarat Chen Qi de la Institutul de Relații Internaționale al Universității Tsinghua din Beijing. Totuși, Chen a fost sceptic că Rusia va acorda prioritate relațiilor sale cu Coreea de Nord în fața celor cu China, pe care Moscova se bazează din ce în ce mai mult pentru sprijin economic și geopolitic.
De altfel, dintr-o altă perspectivă, unii analiști cred că China ar putea fi chiar mulțumită de faptul că Rusia oferă ajutor economic Coreei de Nord, întrucât scutește Beijingul de acest efort, într-un moment în care oricum se confruntă cu probleme economice. Toate acestea în condițiile în care China se află oricum într-o poziție de putere dominantă atât față de Rusia, cât și față de Coreea de Nord.
Analiză integrală pe Financial Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.