UPDATE, ora 22:00. Bill Nelson, administratorul NASA, a avut o reacție la investigația de presă a WSJ despre conversații avute de Elon Musk cu Vladimir Putin în ultimii doi ani, pe care Kremlinul a respins-o ca neadevărată. Nelson a declarat, citat de Politico: “Nu știu dacă știrea este adevărată, cred că trebuie investigată. Dacă este adevărată, ar fi îngrijorător, în special pentru NASA, pentru Departamentul Apărării, pentru unele dintre agențiile de informații”.
SpaceX are mai multe contracte cu NASA, iar Nelson a menționat că relațiile agenției spațiale cu compania lui Musk se desfășoară, în principal, prin intermediul președintelui și directorului de operațiuni, Gwynne Shotwell.
Un ales democrat din cadrul comisiei pentru afaceri externe, din Camera Reprezentanților, a comentat și el dezvăluirile The Wall Street Journal, spunând despre Musk că ridică multe întrebări serioase și că, ”asemenea candidaților săi preferați, Donald Trump și JD Vance, nu înțelege sau nu îi pasă de securitatea națională a SUA, ci doar de interesele personale. Ei trei sunt instrumente ușor de exploatat de Vladimir Putin – fie pentru a răspândi dezinformarea Kremlinului, fie pentru a vinde o <<pace>> care ar forța capitularea Ucrainei”.
UPDATE, ora 14:35. Wall Street Journal: Elon Musk este în contact regulat cu Vladimir Putin de la sfârşitul anului 2022. Legătura dintre cei doi ridică serioase probleme privind securitatea națională a SUA, întrucât companiile lui Musk au contracte cu armata și agențiile de informații americane.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat dezvăluirile The Wall Street Journal în privința dialogurilor pe care le-au avut președintele Vladimir Putin și miliardarul Elon Musk în ultimii doi ani. Peskov a declarat că cele prezentate de publicația americană sunt “informații neadevărate, absolut false. Președintele Putin a avut un contact cu Musk înainte de 2022, au vorbit la telefon despre tehnologiile viitorului”.
Oficialul de la Kremlin a ținut să sublinieze că discuția respectivă a fost singura între cei doi și că nu a fost urmată de niciuna, după invadarea Ucrainei. El a încercat să pună investigația WSJ pe seama “jocurilor politice” dinaintea alegerilor prezidențiale americane, potrivit declarațiilor citate de agenția rusă de presă de stat, Interfax.ru. De menționat este că Musk și-a arătat sprijinul pentru Donald Trump, candidatul Partidului Republican.
Știrea în formă inițială. Conversațiile regulate dintre Musk și Putin, confirmate de mai mulți oficiali americani, europeni și ruși pentru The Wall Street Journal, au potențialul de a provoca probleme de securitate națională, având în vedere că Putin este unul dintre principalii adversari ai SUA. Specialiștii explică faptul că Elon Musk are legături strânse, prin companiile sale, cu armata și agențiile de informații americane, ceea ce îi oferă o vizibilitate unică asupra unora dintre cele mai sensibile programe ale Americii. Musk are și o autorizație de securitate care îi permite accesul la anumite informații clasificate.
Conversațiile dintre cei doi durează de la sfârșitul anului 2022 (anul în care Rusia a invadat Ucraina). Printre subiectele abordate se numără afacerile și tensiunile geopolitice. Oficialii de la Casa Albă au declarat că nu știu nimic despre legăturile dintre cei doi. În timp ce SUA și aliații săi l-au izolat pe Putin în ultimii ani, dialogul cu Musk (care a devenit un susținător crucial al campaniei lui Donald Trump și care ar putea primi o poziție în administrația sa, dacă va câștiga alegerile) cu președintele Rusiei ar putea semnala reangajarea în relațiile dintre cele două țări și, de asemenea, ar putea consolida dorința exprimată de Trump de a încheia o înțelegere legată de încheierea războiului din Ucraina.
O persoană familiarizată cu situația a declarat că “guvernul american se confruntă cu o dilemă, deoarece este dependent de tehnologiile lui Elon Musk”. SpaceX lansează pe orbită sateliți esențiali pentru securitatea națională și este compania pe care NASA se bazează pentru a transporta astronauții către și dinspre Stația Spațială Internațională. Potrivit WJS, la un moment dat, Putin i-a cerut miliardarului să evite activarea serviciului său de internet prin satelit Starlink în Taiwan, pentru a-i face la rândul său o favoare liderului chinez Xi Jinping.
Săptămâna trecută, Musk a vorbit la un miting de-al lui Trump din Pennsylvania despre importanța transparenței guvernamentale și a menționat propriul său acces la secrete guvernamentale. El a spus: “Am o autorizație strict secretă, dar trebuie să spun că majoritatea lucrurilor de care sunt conștient și motivul pentru care le țin strict secrete este că sunt foarte plictisitoare.”
Miliardarul nu a răspuns la solicitările de comentarii, însă a numit “absurde” criticile aduse la adresa sa și faptul că a fost numit “susținătorul lui Putin”. El a declarat că firmele sale “au făcut mai mult decât orice era posibil pentru a submina Rusia”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că singura convorbire pe care Kremlinul a avut-o cu Elon Musk a fost despre “spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare”. În afară de aceasta, Peskov a spus că nici Putin, nici oficialii Kremlinului nu au avut conversații regulate cu miliardarul.
Articolul integral la The Wall Street Journal
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.