Deși, privită din Europa, cursa electorală din SUA poate lăsa impresia că tot mapamondul ține cu Kamala Harris, în realitate toți liderii țărilor cu tendințe autoritariste își doresc ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă, arată analiza Financial Times.
Tabăra pro-Trump include Israel, Rusia, India, Ungaria, Argentina și Arabia Saudită. În tabăra pro-Harris este, în mod evident, Ucraina, cea mai mare parte a UE, Marea Britanie, Japonia, Canada, Brazilia, Africa de Sud și multe alte țări.
“Miza Rusiei într-o victorie a lui Trump este evidentă. Perspectiva ca SUA conduse de Trump să întrerupă ajutorul Ucrainei i-ar oferi lui Vladimir Putin victoria care i-a fost refuzată până acum pe câmpul de luptă. Când a spus zâmbitor că ar prefera ca Harris să câștige, liderul rus a demonstrat pur și simplu că stăpânește arta trollingului (a provocării răutăcioase – nr). Dar visul lui Putin este coșmarul UE”, arată FT, căci pentru majoritatea țărilor UE este clar că și dacă Trump nu va scoate SUA din NATO el ar putea submina atât de grav alianța încât nimeni nu va mai putea fi sigur că SUA își va apăra automat aliații.
Pentru Germania, cea mai mare amenințare a lui Trump este promisiunea de a impune tarife de 10-20% la toate importurile, care ar putea declanșa un război comercial cu UE. Dar “Giorgia Meloni, premierul Italiei, care are rădăcini politice în extrema dreaptă, s-ar simți bine poziționată pentru a media între Trump și UE. (…) Viktor Orbán ar vedea o victorie a lui Trump ca un semn că vântul ideologic bate în direcția lui”, iar partidele populiste și de extremă dreaptă din Franța și Germania ar fi de asemenea favorizate. “Cu Trump din nou în funcție, democrațiile liberale ale Europei ar fi în pericolul de a fi prinse într-un cerc vicios, între SUA, Rusia și extrema dreaptă din interiorul Europei”.
Dar cele mai complicate interese le au India și China. Guvernul Modi a semnat acorduri importante cu administrația Biden, dar se teme de presiunile privind drepturile minorităților și protecția democrației. În plus, India dă vina pe SUA pentru schimbarea de regim din Bangladesh, despre care se tem că îi va aduce pe islamiști la putere. Deși Harris are origini indiene “Modi s-ar simți mai confortabil cu Trump decât cu Harris la Casa Albă”, conchide FT.
În Asia de Est, însă, aliații SUA sunt și mai îngrijorați. Deși Trump a promis că va impune tarife de până la 60% importurilor din China și este înconjurat de oameni care se declară în mod radical împotriva acesteia, el a numit Japonia și Coreea de Sud ca fiind “profitori” care nu dau Americii nimic înapoi pentru securitatea primită, iar la un moment dat el chiar a dat de înțeles că SUA ar avea “puțin interes să apere Taiwanul”. “Astfel de declarații sunt precum muzica în urechi pentru conducerea chineză, căreia i-ar plăcea să vadă Taiwanul abandonat, iar sistemul de alianțe americane în Asia, distrus”.
Foto: Alkan2011 | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.