Ministerul Afacerilor Externe din România subliniază că, încă din perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și a referendumului european, este profund preocupat de ingerințele masive și sistematice orchestrate de actori rău intenționați din Federația Rusă. Denunță “o anvergură, complexitate și toxicitate fără precedent” ce a avut ca scop compromiterea integrității alegerilor, subminarea democrației, propagarea de teorii anti-democratice și anti-europene, precum și influențarea ilicită a alegătorilor.

MAE transmite că informațiile expuse recent de autoritățile moldovenești relevă amploarea fenomenelor. După închiderea urnelor, Maia Sandu, care se va confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidențiale cu Alexandr Stoianoglo, a declarat că deține dovezi privind o tentativă din partea unor “grupări criminale, împreună cu forțe străine ostile” de a cumpăra circa 300 de mii de voturi.

Totuși, subliniază Ministerul român de Externe, intrarea președintelui Maia Sandu în turul doi, cu un scor considerabil, precum și rezultatul referendumului constituțional (50,46%), demonstrează orientarea pro-europeană și pro-democratică a cetățenilor moldoveni, în ciuda amplelor provocări. Instituția și-a reafirmat angajamentul de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european și în consolidarea democrației, solicitând comunității internaționale să intensifice eforturile pentru combaterea acțiunilor externe care amenință procesele democratice esențiale.

Separat, Peter Stano, purtător de cuvânt al Uniunii Europene, a declarat că alegerile și referendumul din Moldova au avut loc în condiții “de interferență și intimidare fără precedent din partea Rusiei și a interpușilor săi, în scopul destabilizării procesului democratic”. De asemenea, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a lăudat alegătorii moldoveni pentru că au susținut referendumul pentru aderarea la Uniune. Ea a completat, într-o postare pe rețeaua X, că statul a demonstrat că este “independent și puternic, în fața tacticilor hibride ale Rusiei”.

Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday