UPDATE, ora 13:45. Ministerul de Externe al Coreei de Sud l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Seul, în semn de protest față de cooperarea militară a Rusiei cu Coreea de Nord. Autoritățile sud-coreene spun că 1.500 de miliari nord-coreeni au fost deja trimiși la Vladivostok și că lor le vor urma și alții, care vor lupta de partea Rusiei în războiul din Ucraina.

Adjunctul ministrului de Externe i-a cerut ambasadorului rus să solicite retragerea imediată a soldaților nord-coreeni din Federația Rusă. Pe lângă amenințări la adresa securității Coreei de Sud, oficialul a spus că prezența nord-coreenilor în Rusia încalcă rezoluții ale ONU și chiar Charta Organizației, potrivit declarațiilor citate de DW.

Știrea în formă inițială. Mark Rutte, care a preluat mandatul de secretar general al NATO la începutul lunii, a scris pe pagina sa de X (Twitter) că a avut o discuție cu președintele Coreei de Sud despre cooperarea Alianței cu Seul, iar în acest context a subliniat că, dacă Coreea de Nord ar trimite trupe pentru a lupta de partea Rusiei în Ucraina, acest lucru “ar marca o escaladare semnificativă”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că Phenianul se pregătește să trimită zece mii de soldați pentru a ajuta Moscova în războiul împotriva Ucrainei și că unii ofițeri nord-coreeni au fost deja dislocați pe teritoriul ucrainean ocupat de ruși. În schimb, Coreea de Sud a publicat imagini din satelit, în care arată că peste 1.500 de militari nord-coreeni din trupele speciale au ajuns în Rusia, la Vladivostok. 

Statele occidentale acuză de multă vreme Coreea de Nord că furnizează armament Rusiei. Totuși, Rutte și Pentagonul au declarat săptămâna trecută că nu pot confirma informațiile că militari nord-coreeni vor fi desfășurați pentru a lupta alături de Rusia pe fronturile din Ucraina.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime/Gints Ivuskans

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday