COP16 trebuie să se asigure că țările ating cele 23 de obiective ale “Cadrului global pentru biodiversitate”, stabilite în urmă cu doi ani, în cadrul COP15. Printre acestea se numără crearea de zone protejate, refacerea terenurilor epuizate, reducerea utilizării pesticidelor, creșterea finanțării. În 2020, țările au convenit să creeze un mecanism de monitorizare, cu indicatori comuni pentru măsurarea progresului și o posibilă procedură de revizuire. Dar detaliile acestui mecanism se vor stabili zilele acestea. Negocierile vor fi punctul principal de pe ordinea de zi a COP16.

Un alt obiectiv al summitului este plasarea a 30% din zonele terestre și maritime sub protecție minimă, până în 2030. Țările dezvoltate s-au angajat să furnizeze 20 de miliarde de dolari pe an pentru biodiversitate până în 2025 și 30 de miliarde de dolari până în 2030.

Săptămâna aceasta, lideri din întreaga lume se întâlnesc în Columbia, la Cali, în cadrul conferinței ONU privind biodiversitatea (COP16), unde vor discuta despre punerea în aplicare și finanțarea metodelor pentru protejarea planetei, obiective trasate în urmă cu doi ani. Punerea în practică a acordului riscă să nu se miște suficient de repede pentru a opri distrugerea Pământului, a oceanelor și a speciilor până la data limită stabilită – 2030. Pe măsură ce încep dezbaterile, oamenii de știință și experții din întreaga lume avertizează că “nu mai este timp de pierdut” și îndeamnă la urgentarea măsurilor.

Începând cu anul 1970, unele studii estimează că populațiile de animale sălbatice au scăzut în medie cu 73%, iar un număr uriaș de exemplare au dispărut în ultimele decenii și secole. Totuși, biodiversitatea nu este doar despre dispariția unor specii, ci și despre hrană, apă și aer curat. “Cred că, cu siguranță, în următorii 15-20 de ani, vom fi martori la crize alimentare continue…care se adaugă la multe alte amenințări care ne-ar putea afecta prin poluarea apei dulci, acidificare oceanelor, incendii de vegetație și înmulțirea algelor”, a declarat Tom Oliver, profesor de ecologie aplicată la Universitatea Reading, din Marea Britanie. 

Surse: France24, The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday