Zeci de mii de georgieni au ieșit duminică la un miting pro-european, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare. Au fluturat steaguri ale UE și ale Georgiei, cântând “Oda Bucureiei” și afișând pancarte pe care scrie “Georgia alege Uniunea Europeană”. Venind pe cinci coloane, din direcții diferite, manifestanții s-au adunat în Piața Libertății din centrul capitalei Tbilisi.

Președinta Salome Zurabishvili, aflată în conflict cu guvernul, s-a alăturat manifestației și a transmis un mesaj pentru Ucraina: “Voi luptați și pentru Georgia. Veți învinge și vom intra împreună în Uniunea Europeană”. Georgia a fost invadată de Rusia în 2008.

Votul de sâmbăta viitoare aduce față în față o alianță a forțelor de opoziție pro-occidentale împotriva partidului de guvernământ, acuzat de UE că s-a contaminat de la autoritarismul rusesc și că a deraiat Georgia de pe drumul de aderare europeană.

Bruxelles a înghețat procesul de aderare a Georgiei la UE la începutul acestui an, după ce partidul de guvernare a adoptat o “lege a influenței străine”, de inspirație rusească, care vizează controlul societății civile. Deși sondajele de opinie sugerează că partidele de opoziție vor strânge probabil suficiente voturi pentru a prelua puterea, nu este clar dacă acest lucru se va putea face în mod pașnic, având în vedere istoria Rusiei de intervenții, directe sau hibride, în Georgia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday