Având în vedere că serialele “true crime” (seriale despre crime care s-au întâmplat în viața reală) sunt printre cele mai populare genuri de pe platforma de streaming, Netflix se confruntă în prezent cu procese de defăimare, pe fondul acurateții scenariilor. Printre producțiile afectate se numără serialul “Dahmer”, bazat pe crimele lui Jeffrey Dahmer (care a fost pe locul 3 în cele mai populare seriale de la Netflix), “Baby Reindeer”, inspirat din povestea comediantului Richard Gadd, și care a câștigat șase premii Emmy, și “Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story”.

Un raport al Wall Street Journal arată că, începând din 2019, peste 20 de procese de defăimare au fost intentate în SUA împotriva Netflix și a partenerilor săi de producție, pe fondul adaptărilor true crime. Cel puțin șase dintre aceste procese au fost intentate doar anul acesta, motiv pentru care costurile de producție a serialelor au crescut.

În ciuda problemelor legale, Netflix continuă să producă seriale polițiste, deoarece ele au înregistrat, anul acesta, cea mai mare creștere procentuală a telespectatorilor, dintre toate genurile oferite de platforma de streaming. Potrivit unor sondaje realizate în SUA, jumătate dintre americani urmăresc seriale true crime. 

Netflix susține că telespectatorii săi sunt capabili să facă diferența dintre seriale și viața reală, după ce au fost aduse critici legate de dramatizarea evenimentelor din serialele sale. Această declarație a fost făcută după ce serialul “Baby Reindeer” s-a confruntat cu un proces de defăimare intentat de femeia care a inspirat povestea, care a cerut cel puțin 170 de milioane de dolari. Judecătorul care s-a ocupat de caz și care a respins cererile Netflix de a anula procesul,  a declarat că, deși unele evenimente din serial nu s-au întâmplat în realitate, serialul este catalogat drept “o poveste adevărată, care trebuie tratat ca atare”.

Sursă: Business Insider

Foto: Bernardo Ramonfaur | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday