Un efect major și imediat al uciderii lui Yahya Sinwar se produce asupra grupării Hamas, care în ultimul an și-a pierdut mare parte din membrii din organismele de conducere. În ultimele luni, au fost uciși și Ismail Haniyeh, predecesorul lui Sinwar, și Marwan Issa și Mohammed Deif, comandanți ai aripii militare a Hamas, amintește The Guardian într-o analiză. Gruparea din Fâșia Gaza îl va prezenta pe Sinwar drept un martir, cu scopul atragerii și încurajării nou-veniților, deși este puțin probabil ca lichidarea lui să stimuleze recrutările.

După mai bine de un an de lupte, cu siguranță Hamas are nevoie de membrii noi, iar conducerea aripii din Gaza va fi preluată, probabil, de fratele mai mic al lui Yahya, Mohammed, în vârstă de 49 de ani. Publicația britanică se așteaptă ca acesta din urmă să pună accent pe menținerea unui control administrativ din umbră pe teritoriu și exploatarea nemulțumirilor internaționale legate de victimele civile.

Pe termen lung și în sens mai larg, Hamas va fi aruncată în dezordine. Înainte de toate, va trebui să găsească un nou lider general permanent. Yahya, în ciuda întregii autorități pe care a adunat-o de-a lungul deceniilor, a fost o alegere controversată și, deși succesiunea fratelui său va transmite un mesaj puternic, Mohammed va trebui să depună eforturi pentru a uni și mobiliza restul membrilor. Dincolo de acest aspect, Israel a dat deja semnalul că este capabil să urmărească și să ucidă liderii.

În schimb, în Israel unde Benjamin Netanyahu este acuzat pentru eșecurile de securitate din 7 octombrie, care au dus la moartea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, și la răpirea a 250, uciderea lui Sinwar va întări foarte mult poziția politică a acestuia. De altfel, imaginea sa a fost deja îmbunătățită după o serie de succese tactice în Liban, inclusiv asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Un asemenea moment, se arată în analiză, va fi văzut de unii israelieni, inclusiv de cei din armată, din serviciile de informații sau din guvern ca potrivit pentru a declara victoria în Gaza. De altfel, chiar și Joe Biden a transmis că moartea lui Yahya Sinwar marchează un moment de ușurare pentru israelieni și a anunțat că va vorbi în curând cu Netanyahu despre un acord pentru eliberarea ultimilor ostatici și încetarea focului.

Totuși, este la fel de posibil ca atitudinea oricărui succesor al lui Sinwar față de discuții să nu fie prea diferită, iar Netanyahu a insistat întotdeauna că presiunea militară este cea care va aduce înapoi cei aproximativ 100 de ostatici din Gaza, dintre care se crede că doar jumătate mai sunt încă în viață. Șansele ca Netanyahu să accepte acum să elibereze mii de prizonieri palestinieni, inclusiv mulți care au ucis israelieni, și să facă alte concesii sunt reduse, încheie The Guardian.

Pe de altă parte, există posibilitatea ca SUA să preseze acum Israelul să declare încetarea ofensivei din Gaza, ceea ce ar fi un avantaj inclusiv pentru Partidului Democrat aflat în campanie. Washingtonul a intensificat presiunea asupra Israelului în ultimele zile pentru a crește accesul la ajutorul umanitar pentru cei 2,3 milioane de civili din Gaza. Totuși, chiar dacă Israelul ar decide să declare victoria în Gaza, s-ar putea ca acest lucru să nu însemne finalul confruntărilor.

Oficialii israelieni au precizat clar că operațiunile militare din Gaza vor continua atâta timp cât le consideră necesare și, la nivel intern, nu există semne că acest lucru s-ar fi schimbat.  De exemplu, Benny Gantz, ministru fără portofoliu în cabinetul de război, a lăudat uciderea lui Sinwar ca pe o “realizare importantă”, dar a insistat că armata israeliană “va continua să opereze în Fâșia Gaza în anii următori”.

Analiză integrală la The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday