Poliția Națională din Republica Moldova transmite că, împreună cu Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a reușit “deconspirarea planurilor de destabilizare a țării de către activiștii unui partid declarat neconstituțional, în urma a 88 de percheziții desfășurate miercuri”. Partidul la care face referire poliția este cel al oligarhului fugar Ilan Șor.

Perchezițiile au fost desfășurate în mai multe localități din nordul, centrul și sudul Republicii Moldova, după o documentare amănunțită care a început din iulie 2024. Membrii grupului își planificaseră să efectueze acțiuni de dezordine în masă în preajma alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, ce vor avea loc 20 octombrie 2024.

Mai exact, potrivit declarațiilor unora din tinerii percheziționați (o mare parte în jurul vârstei de 20 ani – atât băieți, cât și fete) care colaborează cu ancheta, aceștia ar fi participat la instruiri într-o pensiune de la periferia Moscovei. Din informațiile autorităților, în iunie la astfel de instruiri au participat sute de tineri, sub pretextul participării la un program cultural și turistic.

Astfel, în Rusia, au mers peste 300 de tineri, în echipe de câte 20, pentru instruiri în baza de odihnă Krasnaia. Aceștia “erau învățați cum să aplice tactici de dezbinare a statului și de provocare a organelor de menținere a ordinii publice, cu scopul de a crea panică”. Concret, erau instruiți să utilizeze arme pentru a provoca daune fizice non-letale, erau instruiți despre psihologia maselor, învățau tehnici pentru confruntarea fizică cu forțele de ordine în timpul protestelor și, totodată, erau învățați să creeze și să utilizeze bombe artizanale și să manevreze drone ce transportă materiale explozive.

“O parte din tineri au fost antrenați de către instructori străini conectați la entitățile asociate structurilor private militare «Wagner» și «Ferma». Totodată, unele persoane au fost selectate pentru antrenamente mai avansate în tabere de gherilă, desfășurate în Bosnia și Herțegovina, precum și în Serbia. Majoritatea instruirilor s-au desfășurat de la începutul lunii septembrie și până la mijlocul lunii octombrie”, se mai arată în comunicatul autorităților moldovene, care au susținut și o conferință de presă în care au detaliat întreaga operațiune.

“În acest moment, 4 dintre cetățenii Republicii Moldova, instruiți în cadrul taberelor de gherilă, din Bosnia și Herțegovina, precum și din Serbia, au fost reținuți de către PCCOCS și plasați în arest preventiv pentru o perioada de 30 de zile. De asemenea, în urma a perchezițiilor, oamenii legii au ridicat diferite sume de bani în euro, dolari americani, hrivne și lei, prezumptiv destinați protestelor ce ar degenera în dezordini în masă, care totalizat cifrează peste 1.600.000 lei. Au fost ridicate și alte obiecte destinate organizării dezordinilor în masă: liste cu activiști, pliante, calculatoare portabile, telefoane performante, haine cu diverse inscripții, semnături electronice care nu aparțin persoanelor percheziționate, cartele bancare de la băncile Federației Ruse,  precum și tichete de îmbarcare la avion cu destinația Chișinău-Istanbul-Moscova. Totodată, au fost ridicate și probe ale relației membrilor grupului infracțional cu partide afiliate celui vizat declarat neconstituțional – contracte și legitimații ale unui astfel de partid”, mai subliniază autoritățile din Republica Moldova.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday