Președintele Ucrainei și-a prezentat pentru prima dată ideile principale ale așa-numitului “Plan al Victoriei”, pe care l-a discutat în ultimele săptămâni cu mai mulți șefi de stat, inclusiv cu Joe Biden în timpul vizitei în SUA. Vorbind în fața parlamentului ucrainean, Volodimir Zelenski a subliniat că un pas esențial pentru funcționarea acestui plan este ca Ucraina să primească o invitație formală de aderare la NATO. Ambasadorul Ucrainei la NATO a subliniat, în paralel, că este esențial ca acest lucru să se întâmple înainte de plecarea lui Joe Biden de la Casa Albă.

Zelenski a mai declarat că a discutat cu Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Italia și Germania despre o anexă secretă, care prevede desfășurarea pe teritoriul ucrainean a unor “capacități non-nucleare de descurajare strategică”, eficiente și în prezent, dar și în viitor, descurajând viitoarele atacuri rusești după finalul războiului din Ucraina.

Pe lângă această invitație, alte elemente-cheie din plan sunt ridicarea de către statele NATO a restricțiilor privind atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra teritoriilor Rusiei, refuzul de a ceda teritoriile Ucrainei și continuarea incursiunii în regiunea Kursk din Rusia. Kremlinul a reacționat rapid și a criticat planul, declarând că “Kievul trebuie să se trezească la realitate”.

Adresându-se deputaților, Zelenski a criticat, de asemenea, China, Iranul și Coreea de Nord pentru susținerea Rusiei și a descris aceste țări drept o “coaliție a criminalilor”. El a declarat că va prezenta planul integral la un summit al UE care va avea loc joi. Biden a declarat în repetate rânduri că SUA și aliații “trebuie să sprijine Ucraina pe calea aderării atât la UE, cât și la NATO, și să continue să facă reforme pentru a combate corupția”, însă o invitație de aderare nu a fost încă înaintată, pe motiv că un stat nu poate adera la Alianță în timp ce se află în război.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday