Banca Mondială avertizează, în raportul denumit sugestiv Poverty, Prosperity and Planet (“Sărăcia, Prosperitatea și Planeta”), că, având în vedere situațiile limită cu care se confruntă omenirea – cum sunt războaiele, pandemia de Covid-19, nivelul ridicat al datoriei publice și schimbările climatice, obiectivul de a eradica sărăcia extremă până în 2030 este imposibil de atins.

Pentru a scoate din sărăcie cele aproape 700 de milioane de persoane care trăiesc cu mai puțin de doi euro pe zi, va fi nevoie de cel puțin încă trei decenii, având în vedere condițiile actuale, caracterizate de instabilitate globală, subliniază instituția.

Deși ponderea globală a sărăciei a scăzut semnificativ datorită creșterii economice rapide din China – de la 38% în 1990 la 8,5% în 2024, progresul s-a blocat începând cu 2019. Până în 2030, se preconizează că rata sărăciei va ajunge la doar 7,3%.

În plus, raportul subliniază că au fost făcute insuficiente progrese pentru reducerea inegalității sociale. Deși numărul țărilor cu diferențe majore între bogați și săraci a scăzut de la 66 la 49 în ultimul deceniu, procentul persoanelor care trăiesc în țări cu niveluri ridicate de inegalitate a rămas neschimbat, la 22%. Majoritatea acestor țări se află în America Latină, Caraibe și Africa Subsahariană.

Directorul general al Băncii Mondiale avertizează că este nevoie de o schimbare fundamentală de abordare pentru a îmbunătăți cu adevărat viața și mijloacele de subzistență ale oamenilor din țările slab dezvoltate. Acesta a mai evidențiat că, în timp ce oamenii obișnuiți suferă din cauza crizelor globale, cei mai bogați se îmbogățesc tot mai mult.

În prezent, 3,5 miliarde de oameni, adică aproape jumătate din populația lumii, trăiesc cu mai puțin de 7 euro pe zi, subliniază raportul.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Sjors737 | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday