Google și compania tehnologică Kairos au semnat un acord pentru construirea și operarea unor SMR (Small Modular Reactors) care vor însuma o capacitate de 500 MW, pentru a face față consumului de energie al centrelor de date pentru inteligența artificială (AI). În acest fel, Kairos, un startup înființat în urmă cu șapte ani, ar putea pune în funcțiune primul său reactor comercial până în 2030 și alte reactoare până în 2035. 

Conform directorului Google pentru energie și climă, acordul este “un punct de plecare pentru noi, cei de la Google, în călătoria noastră de 15 ani în domeniul energiei curate”. Întrebat dacă reactoarele vor alimenta rețeaua sau vor fi conectate la centrele de date, Terrell a declarat că Google ia în considerare toate opțiunile. 

Companiile nu au oferit detalii legate de valoarea acordului sau dacă Google va plăti în avans construcția reactoarelor. 

În acest an, mai multe companii tehnologice au semnat acorduri cu întreprinderi din domeniul energiei nucleare, odată cu creșterea cererii de energie pentru AI. În martie, Amazon a achiziționat un centru de date alimentat cu energie nucleară de la Talen Energy, iar Microsoft și Constellation Energy au semnat un acord pentru repunerea în funcțiune a unei unități a centralei Three Mile Island, din Pennsylvania. 

Kairo are nevoie ca planurile să fie aprobate de Comisia de reglementare nucleară din SUA, precum și de agențiile locale, lucru care ar putea dura însă câțiva ani. Anul trecut, autoritățile de reglementare din SUA au acordat companiei permis pentru construirea unui nou tip de reactor nuclear în Tennessee.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday