“Faza economică slabă probabil va continua în a doua jumătate a anului 2024, înainte ca ritmul de creștere să se redreseze treptat în anul următor”, conform raportului lunar al Ministerului Economiei. Conform Bloomberg, tendința este cauzată, în mare parte, de întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia, de cererea slabă de exporturi din China, de problemele cu care se confruntă producătorii de automobile, dar și dintr-o lipsă a muncitorilor calificați. 

Analiștii estimează că economia va scădea cu -0,1% în trimestrul al treilea, după o contracție neașteptată în al doilea trimestru. Cu doar o lună în urmă, economiștii anticipau o stagnare pentru T3. În urmă cu două săptămâni, și banca centrală a Germaniei estima că economia a scăzut și a intrat “într-o ușoară recesiune”.

Dacă economia Germaniei va înregistra o scădere pe tot anul 2024, după cea din 2023 (-0,3%), va fi pentru a doua oară când PIB-ul scade în ani consecutivi, din 1990. Biroul Federal de Statistică va publica primele date oficiale pentru al treilea trimestru la sfârșitul lunii octombrie. 

Surse: Reuters, Bloomberg 

Foto: Artem Samokhvalov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday