Un raport, întocmit de specialiști de la MapBiomas – universități, ONG-uri și companii de tehnologie, arată că 2,6% din suprafața Braziliei a fost afectată de incendii de vegetație, în primele nouă luni ale anului. 

Specialiștii au folosit și analizat imagini din satelit și alte date, ce arată că aproximativ 22,38 milioane de hectare de teren (aproape cât toată suprafața României)  au fost afectate. Potrivit raportului, doar în luna septembrie 2024 au ars aproximativ 5,5 milioane de hectare, o creștere de 196% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Unul dintre autorii principali ai raportului susține că, deși este normal ca sezonul uscat din Amazon să dureze din iunie până în octombrie, anul acesta a fost deosebit de sever, amplificând intensitatea incendiilor. Acesta a explicat că schimbările climatice “joacă un rol crucial în răspândirea incendiilor”. Totuși, specialiștii subliniază că o parte dintre incendii ar fi putut fi puse intenționat, pentru extinderea zonelor agricole.

Rezervația Cerrado, o vastă regiune de savană tropicală din estul Braziliei, care adăpostește aproximativ 5% din flora și fauna globală, a fost grav afectată de incendii. În septembrie, 4,3 milioane de hectare au fost distruse, o creștere de 158% față de anul precedent. Pantanal, cea mai mare zonă umedă din lume, a suferit o creștere alarmantă a incendiilor, de 662% comparativ cu septembrie 2023.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday