Guvernul francez a transmis că ar putea interveni pentru a împiedica vânzarea Opella, filiala Sanofi care produce medicamente fără prescripție, după ce gigantul farmaceutic a transmis, vineri, că este în discuții pentru a vinde pachetul majoritar de acțiuni către fondul american de investiții CD&R pentru suma de 15 miliarde de euro. 

Propunerea de preluare a stârnit controverse majore în Franța, politicieni din întreg spectrul politic exprimându-și temerile că aceasta ar putea pune în pericol locurile de muncă la nivel național și ar intra în conflict cu eforturile Europei de a securiza lanțurile de aprovizionare cu medicamente esențiale. Un grup de 62 de parlamentari centriști și conservatori au trimis o scrisoare în care solicitau guvernului să intervină. În trecut, guvernul francez și-a folosit puterile de veto și de control al investițiilor străine pentru a bloca preluări considerate periculoase, în sectoare variate, de la supermarketuri la furnizori nucleari.

Sanofi este una dintre cele mai mari companii farmaceutice, la nivel global, înființată în Franța și larg cunoscută pentru dezvoltarea și producerea de medicamente, inclusiv vaccinuri și medicamente de uz larg, cum ar fi Doliprane (Paracetamol).

În ultimii ani, Franța a oferit subvenții generoase producătorilor de medicamente, inclusiv Sanofi, care, după spusele președintelui Macron, a primit 240 de milioane de euro din partea statului, pentru a reloca producția internă de medicamente, în special de paracetamol. În paralel, Comisia Europeană elaborează o Lege a Medicamentelor Critice pentru a reduce dependența Europei de furnizori externi.

Sursă: Politico

Foto: MoleQL | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday