Reprezentanții Chinei au anunțat astăzi că datoria țării va crește “în mod semnificativ” pentru a reuși să îndeplinească planul de relansare a economiei, iar în acest scop va oferi o serie de stimulente, fără a detalia.
Ministrul Finanțelor, Lan Foan, a declarat, într-o conferință de presă, că Beijingul va ajuta, printre altele, guvernele locale să rezolve problemele legate de datorii, va oferi subvenții persoanelor cu venituri mici, va sprijini piața imobiliară și va susține băncile de stat. Pașii anunțați sunt cei pe care investitorii au îndemnat China să îi facă, în contextul în care țara se confruntă cu o serie de probleme economice și cu reducerea încrederii consumatorilor pe fondul scăderii bruște a pieței imobiliare.
Stimulentele anunțate acum sunt așteptate de mai multe săptămâni de piețele financiare internaționale, după ce în septembrie a avut loc o întrunire a liderilor de vârf ai Partidului Comunist. Banca centrală a Chinei a anunțat, la sfârșitul lunii septembrie, o serie de măsuri de sprijin monetar, fiind considerate cele mai agresive decizii din domeniu, de la pandemia de COVID-19 și până în prezent. Acestea au inclus reduceri ale ratei dobânzii, dar și alți pași pentru a sprijini piețele imobiliare și bursiere. Deși au avut efecte pozitive asupra pieței, analiștii subliniază că Beijingul trebuie să abordeze probleme mai profunde, precum stimularea consumului și reducerea dependenței de investiții care generează creșteri ale datoriei.
De asemenea, faptul că ministrul nu a anunțat o sumă pentru aceste stimulente, subliniază Reuters, nu face nimic altceva decât să înfurie și mai mult investitorii. În plus, nu se știe exact nici momentul în care pachetul anunțat ar putea intra în vigoare, întrucât acesta trebuie să fie aprobat de legislativul chinez, iar o viitoare întrunire a nu a fost încă stabilită.
În acest context, economiștii și investitorii și-au manifestat îngrijorarea, având în vedere că datele economice din ultimele luni au fost sub așteptări, ceea ce face puțin probabil ca statul să poată îndeplini ținta de creștere asumată de aproximativ 5%. Situația, subliniază Reuters, ar putea semnala o încetinire structurală pe termen lung. De asemenea, în ciuda micilor progrese analiștiii consideră că situația este de așteptat să se mențină negativă. Săptămâna viitoare urmează să fie publicate datele pentru luna septembrie despre care experții sunt de părere că vor demonstra o slăbiciune suplimentară a economiei.
Oficialii guvernamentali, în schimb, și-au exprimat “încrederea deplină” că obiectivul pentru 2024 va fi atins. Totuși, salariile scăzute, șomajul ridicat în rândul tinerilor și ajutorul social din partea statului redus înseamnă că cheltuielile gospodăriilor din China reprezintă mai puțin de 40% din producția economică anuală, cu aproximativ 20% sub media globală. Oficialii chinezi s-au angajat în mod repetat în ultimul deceniu să intensifice eforturile de stimulare a cererii interne, dar au făcut puține progrese în acest sens.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.