NASA transmite că cometa A3 (Tsuchinshan-ATLAS) supranumită “cometa secolului” a fost vizibilă ultima dată acum 80 de mii de ani, când Pământul era locuit de oamenii de Neanderthal. Deși aceasta există din timpuri străvechi, a fost descoperită abia în ianuarie 2023 de Observatorul Purple Mountain din China și de un telescop ATLAS din Africa de Sud.
Cometa a putut fi deja observată pe cer, în emisfera sudică. În emisfera nordică poate fi văzută cu ajutorul telescopului sau chiar cu ochiul liber, mai bine de două săptămâni, în intervalul 12-30 octombrie. Totuși, cel mai bine cometa poate fi observată, sâmbătă, pe 12 octombrie, când va trece cel mai aproape de Pământ, la aproximativ 71 de milioane de kilometri.
Va fi vizibilă la aproximativ o oră după apusul Soarelui, în jurul orei 20, ora României. Perioada cu vizibilitate bună, dacă este folosit un binoclu sau un telescop, este, conform NASA, 14-24 octombrie. Dacă cerul este senin, însă, cometa poate fi vizibilă și cu ochiul liber.
A3 a fost numită “cometa secolului”, datorită strălucirii puternice și a vizibilității sale, conform Societății Regale Astronomice din Regatul Unit (RAS). Cometa este descrisă de experți ca fiind masivă, capul său măsurând peste 209 mii de km, în timp ce despre coadă se crede că are o lungime de aproximativ 29 de milioane de kilometri, fiind o caracteristică proeminentă. Potrivit RAS, cometa provine din Norul Oort – un “înveliș” sferic uriaș care înconjoară sistemul nostru solar și conține miliarde de corpuri cosmice, inclusiv comete.
Surse alternative: DW, The Guardian, CBS
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.