Potrivit ISW, forțele ruse și-au intensificat efortul ofensiv din Kursk, începând de joi seara, reușind să avanseze dinspre nord. Deși atacurile au venit și dinspre flancul stâng, imaginile geolocalizate nu confirmă deocamdată decât un avans  pe la est de localitatea Korenevo, în ceea ce pare a fi o învăluire a pozițiilor ucrainene din apropiere de localitatea Liubimovka (sud-est de Korenevo).

Deși bloggerii militari ruși susțin că armata lor a efectuat un asalt mecanizat de dimensiunea unui batalion, reușind să încercuiască două batalioane ucrainene, ISW nu a observat nicio confirmare că vreo unitate ucraineană ar fi fost încercuită în regiunea rusă Kursk.

“Contraatacurile intense ale Rusiei au probabil ca scop să împingă forțele ucrainene din regiunea Kursk înainte ca condițiile meteorologice nefavorabile din toamna lui 2024 și începutul iernii 2024-2025 să înceapă și să restrângă posibilitatea unor manevre pe câmpul de luptă. (…) Comandamentul militar rus ar putea fi îngrijorat de faptul că sezonul ploios va oferi forțelor ucrainene mai mult timp pentru a-și fortifica pozițiile existente”, după ce au redistribuit circa 50 de mii de soldați în Kursk, arată ISW.

Potrivit Washington Post, care citează oficiali ucraineni și sud-coreeni, Kim Jong-un a trimis mii de soldați din Coreea de Nord în Rusia, dar deocamdată nu este confirmată prezența acestora pe fronturile din Ucraina.

Informațiile militare ucrainene au observat deocamdată doar prezența acestora în centrele de pregătire din Rusia. ISW arată că nu este exclusă posibilitatea ca această forță nord-coreeană să fie totuși adusă pe front până la finalul acestui an, dar la fel de bine ar putea rămâne în rezervă, eventual pe frontiera rusească, pentru a permite Armatei Ruse să mute mai mulți soldați în zonele active de luptă.

Surse: ISW, WaPo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday