Miniștri apărării din cele 32 de state membre ale NATO se vor reuni, săptămâna viitoare, pentru  a elabora o nouă strategie în privința Rusiei. După declanșarea războiului din Ucraina, la summitul NATO din 2022, țara condusă de Vladimir Putin a fost desemnată drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților. În schimb, Rusia spune că extinderea grupului militar către est este un pericol existențial, prezintă Politico într-o analiză.

Însă NATO păstrează încă în vigoare documentul fondator din 1997, în care se arată că are, alături de Federație, “obiectivul de a construi o Europă stabilă, pașnică și nedivizată”. În acest sens, a fost înființată o structură, Consiliul NATO-Rusia, care totuși nu s-a mai întrunit de la invadarea Ucrainei. Relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat pe parcursul ultimilor ani, mai întâi după ce rușii au invadat Georgia, în 2008, apoi au anexat peninsula Crimeea în 2014.

Vineri, un oficial din Administrația Biden le-a declarat jurnaliștilor că miniștrii vor încerca să traseze diferite elemente ale strategiei privind Rusia și să avanseze în discuțiile legate de viitorul actului fondator:Trebuie să înțelegem că actul și consiliul au fost construite pentru o altă eră”. Aceste discuții vin în pregătirea summitului NATO de la Haga, care va avea loc vara viitoare, unde ar putea fi adoptată noua strategie.

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday