Miniștri apărării din cele 32 de state membre ale NATO se vor reuni, săptămâna viitoare, pentru a elabora o nouă strategie în privința Rusiei. După declanșarea războiului din Ucraina, la summitul NATO din 2022, țara condusă de Vladimir Putin a fost desemnată drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților. În schimb, Rusia spune că extinderea grupului militar către est este un pericol existențial, prezintă Politico într-o analiză.
Însă NATO păstrează încă în vigoare documentul fondator din 1997, în care se arată că are, alături de Federație, “obiectivul de a construi o Europă stabilă, pașnică și nedivizată”. În acest sens, a fost înființată o structură, Consiliul NATO-Rusia, care totuși nu s-a mai întrunit de la invadarea Ucrainei. Relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat pe parcursul ultimilor ani, mai întâi după ce rușii au invadat Georgia, în 2008, apoi au anexat peninsula Crimeea în 2014.
Vineri, un oficial din Administrația Biden le-a declarat jurnaliștilor că miniștrii vor încerca să traseze diferite elemente ale strategiei privind Rusia și să avanseze în discuțiile legate de viitorul actului fondator: “Trebuie să înțelegem că actul și consiliul au fost construite pentru o altă eră”. Aceste discuții vin în pregătirea summitului NATO de la Haga, care va avea loc vara viitoare, unde ar putea fi adoptată noua strategie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.