Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, au susținut o conferință comună de presă, la finalul turneului oficialului ucrainean în marile capitale ale Europei.

Scholz a declarat că cel mai recent pachet de ajutor reprezintă un mesaj clar pentru Vladimir Putin, președintele Rusiei, acela că nu va câștiga “jocul tragerii de timp. Nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina”. Ajutorul ia forma unor tancuri, drone, muniție de artilerie și capacități de apărare antiaeriană și va fi susținut și de Belgia, Danemarca și Norvegia.

La rândul său, Zelenski a subliniat rolul crucial al pachetele de ajutor militar și a insistat că valoarea acestora nu trebuie să scadă, în 2025. În legătură cu strategia Ucrainei pentru încheierea războiului, el a declarat că aceasta ar trebui să ducă la rezultatul dorit, “de preferință, nu mai târziu de anul viitor. Și va garanta nerepetarea agresiunii”.

După ce Zelenski i-a prezentat lui Joe Biden și Kamalei Harris “Planul Victoriei”, în timpul călătoriei sale în SUA, cu prilejul reuniunii Adunării Generale a ONU, din septembrie, liderul de la Kiev a făcut același lucru în ultimele două zile, în fața președinților și prim-miniștrilor din Marea Britanie, Franța, Italia și Germania. El le-a cerut acestora să autorizeze Armata Ucraineană să folosească armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Federației Ruse.

“Planul Victoriei” nu a fost dezvăluit public de Zelenski, care a spus că tocmai din cauza mediatizării contraofensivei ucrainene din 2023, aceasta nu și-a îndeplinit obiectivele. Totuși, un oficial american a declarat că strategia ar fi o “cerere reambalată” pentru arme și ridicarea restricțiilor privind folosirea acestora.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday