Solicitarea Comisiei Europene vine după ce o investigație de presă, la care au participat mai multe publicații, a dezvăluit abuzurile sistematicie din centrele pentru migranți administrate de guvernul turc și susținute din fonduri europene. În urma crizei refugiaților din Europa, din 2015, UE a pompat peste 11 miliarde de euro în Turcia pentru a ajuta țara să adăpostească și să gestioneze cei aproape patru milioane de oameni care au fugit din Siria pentru a scăpa de război.

Aceste fonduri reprezintă cel mai mare efort umanitar din istoria UE, dar scopul lor este departe de a fi altruist, scrie Politico, una dintre publicațiile care au participat la investigație. Scopul UE e de a reduce la minimum imigrația în UE, asigurându-se că imigranții rămân în Turcia.

Investigația de presă prezintă condițiile insalubre și supraaglomerarea din aceste centre, cazuri de abuz și tortură împotriva migranților și un model de constrângere pentru a-i forța pe aceștia să semneze documente de întoarcere ”voluntară” în țările lor.

După publicarea articolului, Comisia Europeană a venit cu o reacție. Instituția europeană susține că este responsabilitatea autorităților din Turcia să probeze orice abuzuri și să combată eventualele încălcări ale drepturilor fundamentale. ”Este responsabilitatea autorităților turce să investigheze amănunțit acuzațiile de abuzuri și le îndemnăm să facă acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt la Comisiei Europene.

Sursă: Politico, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday