Ministerul Apărării din Lituania a instalat bariere antitanc și alte “fortificații care vor fi susținute de putere de foc pentru a opri și a distruge inamicul” pe podurile care leagă țara de Kaliningrad, pentru a opri un potențial atac rusesc. Măsura este “un pas de precauție pentru a asigura o apărare mai eficientă“, au mai transmis autoritățile lituaniene.
“Dinții de dragon”, folosiți pentru a încetini tancurile și pentru a lăsa vehiculele blocate vulnerabile la atacurile inamice, au fost amplasați recent pe un pod care traversează râul Neman, care marchează granița Lituaniei cu exclava rusă Kaliningrad. Râul are o lungime de aproape o mie de kilometri și curge din Belarus prin Lituania și apoi în Marea Nordului.
De când Rusia a invadat Ucraina în 2022, zona de graniță Kaliningrad-Polonia-Lituania a devenit una dintre cele mai puternic fortificate zone de frontieră din Europa. Luna trecută, Lituania a instalat dinți de dragon pe un alt pod amplasat peste râul Neman – Podul Regina Louise, construit în 1907, care leagă orașul rus Sovetsk din regiunea Kaliningrad de satul lituanian Panemune, după ce un “Z” uriaș în culorile negru și portocaliu – simbol rus pro-război – a fost pictat pe o clădire cu fațada spre Lituania.
Laurynas Kasciunas, ministrul apărării al Lituaniei, a declarat săptămâna aceasta că desfășurarea fortificațiilor face parte dintr-o lansare defensivă pe toate podurile din Lituania. “Unele poduri vor fi fortificate, altele vor fi pregătite să fie aruncate în aer“, a spus el.
Și alte state care se învecinează cu Rusia și Belarus au cheltuit milioane de euro pentru a-și întări fortificațiile la graniță. Cel mai amplu este programul Poloniei, numit “East Shield”, ale cărui costuri se ridică la peste două miliarde de euro.
Sursă: The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.