Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află într-un turneu diplomatic de 48 de ore prin capitalele europene, la Londra, Paris, Roma și Berlin, într-o încercare de a asigura un sprijin militar și financiar suplimentar pentru Ucraina. Turneul vine într-un moment crucial, sub semnul temerilor că sprijinul SUA ar putea scădea în cazul în care Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie. 

Statele Unite sunt, în prezent, principalul aliat al Ucrainei, oferind ajutor militar și financiar în valoare de zeci miliarde de dolari.

Călătoria lui Zelenski a început cu Londra, unde a avut întâlniri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer și cu Mark Rutte, noul șef al NATO, cărora le-a prezentat “Planul Victoriei”. Marea Britanie s-a angajat deja să ofere un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline, promițând să ajute Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Joi după-amiază, oficialul ucrainean a ajuns la Paris, unde a avut cea de-a cincea întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron, de la declanșarea războiului. Vineri, Zelenski va fi primit la Vatican, pentru scurt timp, de Papa Francisc, după care va discuta cu premierul italian Giorgia Meloni și va merge la Berlin, pentru a face același lucru cu cancelarul german Olaf Scholz.

În Germania, în weekend, trebuia să aibă loc și o nouă conferință a grupului Ramstein, care a fost amânată pe termen nedefinitiv, întrucât președintele american nu a mai putut participa. Acesta a informat că rămâne în SUA pentru a supraveghea răspunsul autorităților federale după impactul uraganului Milton asupra Floridei.

În contextul în care Rusia continuă să lanseze atacuri asupra rețelei energetice a Ucrainei și avansează pe frontul din est, Kievul se pregătește pentru o iarnă extrem de dificilă. Zelenski subliniază că Ucraina are nevoie urgentă de sprijin suplimentar pentru a rezista în fața atacurilor și pentru a înclina “balanța” în favoarea sa. În plus, Zelenski a solicitat, de nenumărate ori, aprobarea pentru a utiliza arme occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte militare din Rusia.

Institutul Kiel din Germania atrage atenția că sprijinul militar și financiar ar putea scădea la jumătate în 2025, ceea ce ar putea crea un deficit semnificativ pentru Ucraina. Prin acest turneu, Zelenski încearcă să se asigure că, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA, Ucraina va continua să primească sprijinul necesar. 

Analiza integrală pe France24

Foto: X/@ZelenskyyUa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday