“Planeta vie”, raportul bienal întocmit de World Wildlife Fund (WWF) și Societatea zoologică din Londra (ZSL), arată că cele mai abrupte scăderi ale populației animalelor sălbatice au fost înregistrate în America Latină și Caraibe, cu o scădere medie de -95%. Aceste zone au fost urmate de Africa (-76%), Asia și Pacific (-60%), America de Nord (-39%) și Europa (-35%).

WWF și ZSL urmăresc 5.495 de specii de amfibieni, păsări, pești, mamifere și reptile din întreaga lume prin intermediul “Indexul Planetei Vii”, iar baza de date arată în ce măsură activitatea umană le decimează. Populațiile de apă dulce au scăzut în medie cu 85%, cele terestre cu 69% și cele marine cu 56%, în cele cinci decenii dintre 1970 și 2020.

Distrugerea și pierderea habitatelor – cauzate în principal de producția de hrană umană, inclusiv defrișarea pădurilor tropicale pentru a face loc fermelor de vite – se clasează drept principala cauză a scăderii populației. Aproximativ 40% din toate terenurile locuibile de pe Pământ sunt folosite pentru producția de alimente, notează raportul.

Cercetătorii au subliniat că un declin puternic al faunei sălbatice a fost înregistrat în Europa și America de Nord înainte de anii ‘70, însă acesta a luat amploare acum și în alte zone ale planetei. De asemenea, au avertizat că ritmul ar putea accelera în următorii ani, pe măsură ce efectele încălzirii globale vor deveni și mai resimțite. “Suntem periculos de aproape de punctele de basculare pentru pierderea naturii și schimbările climatice. Dar știm că natura se poate reface, dacă i se oferă ocazia, și că încă mai avem șansa de a acționa”, a declarat Matthew Gould, directorul executiv al ZSL.

Schimbarea utilizării terenurilor a fost cel mai important motor al scăderii populațiilor de animale sălbatice, pe măsură ce frontierele agricole s-au extins, adesea în detrimentul unor ecosisteme precum pădurile tropicale. Mike Barrett, directorul departamentului de știință și conservare la WWF-UK, a declarat că țări precum Marea Britanie sunt cauza distrugerii, prin continuarea importului de alimente și furaje pentru animale, cultivate în ecosisteme anterior sălbatice. Pe lângă declinul populației regnului animal, și cel al plantelor a fost observat pe toată planeta, de la coralii care și-au pierdut culorile și au devenit albi, la topirea ghețarilor și schimbările ciclului apelor. 

Cercetătorii avertizează că declinul global al populațiilor de animale este probabil să aibă efecte în cascadă.Populațiile de vertebrate stau la baza sănătății ecosistemelor și a serviciilor pe care le obținem din ecosisteme, cum ar fi clima stabilă, apă abundentă și curată, soluri sănătoase pentru a crește alimente, pescuit productiv care furnizează oamenilor proteine. Un asemenea declin al populațiilor de vertebrate pe tot globul va provoca probleme în susținerea sănătății și bunăstării umane, în timp, a explicat Rebecca Shaw, om de știință șef la WWF.

Surse: The Washington Post, The Guardian

Sursa foto: Kyslynskyy | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday