Alexander Stubb, președintele Finlandei, a vorbit despre un așa-numit nou rol al NATO, în timpul unei conferințe de presă ce a avut loc la finalul reuniunii organizate de noul secretar general, Mark Rutte. 

Oficialul consideră că alianța trece de la o perioadă de extindere și de implicare în operațiuni internaționale inclusiv împotriva terorismului, cum s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, la o perioadă strict de apărare împotriva Rusiei, așa cum a fost la înființare, în 1949. “Sunt convins că asistăm acum la formarea NATO 3.0. Ne întoarcem la rolul inițial de descurajare pe care NATO trebuia să-l joace ca alianță militară puternică, atunci când amenințarea venea din est, în principal din Rusia. Avem o înțelegere comună în cadrul alianței cu privire la provocările de securitate și este foarte important să lucrăm acum în ambele direcții – atât descurajare, cât și apărare.”

Finlanda s-a alăturat NATO la începutul anului 2023, după ce a renunțat la politica sa de neutralitate de lungă durată, în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022. Helsinki a trimis până acum 25 de pachete de sprijin Ucrainei, suma totală a ajutorului militar pe care Finlanda l-a oferit Kievului ajungând acum la 2,3 miliarde de euro. Finlanda va găzdui, de asemenea, un nou grup tactic de luptă și un nou cartier general pentru a conduce operațiunile terestre ale NATO în regiune, cu scopul de a consolida Flancul Nordic al NATO.

Sursă: PravdaUA

Foto: Vladyslav Musiienko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday