Academia Regală Suedeză de Științe a decis să acorde Premiul Nobel pentru Chimie 2024, jumătate lui David Baker ”pentru proiectarea computațională a proteinelor” și jumătate, în comun, cercetătorilor Demis Hassabis și John M. Jumper ”pentru predicția structurii proteinelor”.

Cei trei oameni de știință au folosit inteligența artificială pentru a ”sparge codul” aproape al tuturor proteinelor cunoscute, denumite, ”instrumentele chimice ale vieții”, explică CNN.

Comitetul l-a premiat pe David Baker pentru că a finalizat ”misiunea ​​aproape imposibilă de a construi tipuri complet noi de proteine”, iar pe Demis Hassabis și John Jumper pentru dezvoltarea unui model AI pentru a prezice structurile complexe ale proteinelor.

Este a treia distincție acordată săptămâna aceasta, după cele pentru Medicină și Fizică. În zilele următoare va fi acordat Premiul Nobel pentru Literatură, apoi pentru Pace și Economie.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday