Donald Trump a avut până la circa șapte conversații telefonice cu Vladimir Putin, după ce a părăsit Casa Albă, în ianuarie 2021, arată Washington Post, care a publicat fragmente din cartea War (Război) a lui Bob Woodward, legendarul jurnalist care a dezvăluit în anii 70 Afacerea Watergate, care a dus la demisia președintelui de atunci, Richard Nixon. Este doar ultima dintr-o serie de cărți scrise în ultimii ani de Woodward despre Donald Trump și va apărea săptămâna viitoare.

Cartea lui Woodward dezvăluie, de asemenea, că, la începutul pandemiei, atunci când țările se străduiau să obțină teste Covid, Trump i-a trimis în secret lui Putin astfel de teste, “pentru uzul său personal”.

Informațiile au reaprins mediul politic american și au ridicat serioase semne de întrebare privind modul în care o realegere a lui Trump ar favoriza Rusia. “Oamenii din America se chinuiau să obțină teste, iar tipul ăsta îi trimitea în Rusia, unui dictator criminal pentru uzul său personal? Acesta este doar cel mai recent exemplu clar despre cine este Trump. A trimis în secret teste Covid pentru uzul personal al lui Putin, un adversar al Statelor Unite, când aici vorbea că americanii ar trebui să încerce înălbitor în venă”, a spus Kamala Harris.

Reacția echipei de campanie a lui Donald Trump a fost una dură, dar aceasta nu a negat informațiile, ci l-a atacat pe Bob Woodward, numindu-l “un om cu adevărat dement și tulburat”. JD Vance, vicepreședintele nominalizat al lui Donald Trump, a spus că nu a vorbit cu acesta despre apelurile telefonice cu Putin, “dar chiar dacă este adevărat, este ceva în neregulă în a vorbi cu liderii mondiali? Este ceva în neregulă cu angajarea în diplomație?”

Posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă ar putea avea implicații semnificative pentru Rusia, Ucraina și NATO. Fostul președinte consideră că Vladimir Putin este un geniu.

Cartea War nu este însă numai despre Donald Trump. Woodward dă detalii despre modul în care SUA au aflat planurile Rusiei de a invada Ucraina, folosind inclusiv o sursă din interiorul Kremlinului. Cu toate acestea, mai arată autorul, Administrația Biden s-a preocupat mai ales de împiedicarea unui război nuclear. În toamna lui 2022, acesta părea foarte aproape, iar agențiile de informații americane au raportat că Putin cântărește serios utilizarea unei arme nucleare tactice, evaluând probabilitatea unui astfel de atac la 50 la sută.

Sursa: Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday